Áram nélkül maradtak a zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetői Enerhodarban

háború
2022 szeptember 09., 16:28
comments 2

„A helyzet fenntarthatatlan és egyre bizonytalanabb. Enerhodar elsötétült. Az erőműnek nincs külső áramellátása. Láttuk már, hogy amint megjavítják az infrastruktúrát, az ismét megsérül” – írja közleményében a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) vezérigazgatója.

link Forrás

Enerhodar, a zaporizzsjai atomerőmű dolgozóinak települése áram nélkül maradt a város hőerőművének ágyúzása miatt.

Rafael Mariano Grossi nem lát sok esélyt arra, hogy az atomerőmű külső áramellátása helyreálljon. Egy ideje már csak önmagát látja el a létesítmény.

A közlemény szerint az üzemeltetők az utolsó még működő reaktor leállítását fontolgatjál. Ez azt jelentené, hogy az erőmű teljes egészében a vészhelyzeti dízelgenerátorokra támaszkodna, hogy fenntartsa a nukleáris biztonsági és védelmi funkcióit. Így a reaktorokat nem lehetne újraindítani külső áramellátás nélkül.

„Ez teljesen elfogadhatatlan. Nem maradhat így. Felszólítok mindenkit, hogy azonnal hagyjon fel a terület ágyúzásával. Csak ez biztosítja az üzemeltetők biztonságát” – írja Grossi. „Ez a drámai fejlemény azt mutatja, hogy feltétlenül szükség van egy nukleáris biztonsági és védelmi övezet létrehozásra” – teszi hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.