Szijjártó: Az volna a baj, ha lenne rajta sapka

eu
2022 szeptember 09., 16:28
comments 29

„Ami békeidőben legfeljebb 70 euró volt, azért most 1000 eurót is elkérnek bizonyos órákban, miközben a termék előállítása a legtöbb esetben pont ugyanannyiba kerül, mint tavaly. Ez őrület. Valamit ezzel kezdeni kell” – mondta egy magyar energetikai szakértő, nem sokkal azelőtt, hogy az Európai Unió miniszterei rendkívüli tanácskozásra gyűltek volna össze Brüsszelben pénteken.

A csúcs előtt nyilatkozó szakember arra célzott, hogy az áram ára egész Európában elképesztően megdrágult. A fenti árak a tagállamok áramtőzsdéin tapasztalt tavalyi és idei rekordokra vonatkoztak, vagyis azokra az órákra, amikor a legmagasabb az adott országban a fogyasztás, és ezért a legdrágább a tőzsdei áramár.

Az utolsó, legdrágább ajánlat számít

Hogy a probléma érthető legyen, ki kell térni arra, hogyan alakul az áram ára az európai tőzsdéken. A különböző termelők (atomerőművek, szélfarmok, napelemesek, vízi, szén- és gázerőművek) minden órára megajánlanak egy mennyiséget és egy hozzá tartozó árat. A vásárlók pedig jelentkeznek, hogy mekkora mennyiség kell nekik. Minél nagyobb a vásárlói igény, annál drágább termelők lépnek be, egészen addig, amíg a felkínált és a megvenni óhajtott mennyiség nem találkozik. Ekkor a legutolsóként belépő termelő, azaz a legdrágább ajánlatot tevő ára lesz az irányadó, és az adott órában mindenki ennyiért adja és veszi az áramot a tőzsdén.

Vegyünk egy példát: péntek este 9 órára 50 egység áramra van igény a tőzsdén. Jelentkezik a szélerőmű, hogy erre az időpontra 12 egységet tud adni 2 petákért. Jön az atomerőmű, hogy 28-at adna, egységenként 5 petákért. De kell még 10 egység, úgyhogy jelentkezik a gázerőmű is, hogy ezt tudja szállítani, de csak 10 000 petákért. Ebben a helyzetben mindhárom erőmű 10 000 petákért adja az áramot az adott órára.

Az oroszok miatt alakult ez így

Ez a hihetetlen árkülönbség azért alakulhat ki, mert a földgáz ára elképesztően megemelkedett Európában, ugyanis az oroszok alig adnak el belőle. Inkább elégetik, csak ne kelljen Európába szállítaniuk. Ezzel állnak bosszút az ukrajnai háborújuk megtorlása végett hozott szankciókért.

Az áramtermelő erőművek közül a földgázzal működőket a legegyszerűbb bevetni, ha éppen hiány van, hiszen az atomerőművek mindig ugyanannyit termelnek; a szél- és a naperőművek teljesítményét az időjárás dönti el; a szénerőműveket valamivel nehezebb ki-be kapcsolni, ráadásul klímavédelmi okokból az utóbbi években sokat bezártak közülük. Így ha kevés is hiányzik az aktuális órában igényelt áramhoz, akkor is a keveset felajánló gázerőmű határozza meg jellemzően az árat, és ez mostanában elképesztően nagy összeg. Ennek járulékos hatása, hogy a többi termelő óriási profitot rakhat el, mert a termelési költségeik nem növekedtek, de közben gázáron adhatják az áramukat.

Öt ötlet

Ezt a problémát igyekeztek megoldani pénteken reggel fél kilenc és délután kettő között a tagállami miniszterek, köztük Szijjártó Péter, aki Magyarországot képviselte. Előzetesen az Európai Bizottság öt verziót hozott, amelyeket együtt javasolt elfogadni. A pénteki megbeszélésen csak vitáztak, a Bizottság jövő héten pontosítja az ötleteit az elhangzottak alapján, és a cseh elnökséget képviselő miniszter azt ígérte, még szeptember vége előtt egy újabb rendkívüli tanácskozáson megállapodnak valamiben.

Az egyik ötlet a spórolás. Legalább a csúcsfogyasztás óráiban lehessen elrendelni takarékossági intézkedéseket, kötelező legyen lekapcsolni az áramról egyes fogyasztókat, hogy minél ritkábban kelljen a gázerőművekre hagyatkozni. Ezt a tagállamok félig-meddig elfogadták, de vannak köztük olyanok – ilyen Magyarország is –, amely kötelező spórolásba nem hajlandó belemenni, csak ajánlásokat akar, amelyeket a kormányok saját hatáskörben felülírhatnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.