Franciaországban megvan az év visszatérője: a dijoni mustár

külföld
2022 szeptember 11., 14:07
Moutarde de Dijon
photo_camera Moutarde de Dijon Fotó: OLART FABIEN / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Franciaországban egy ideje korlátozták a dijoni mustár vásárlását a 2021-es hőhullám miatt, ami elpusztította a kanadai mustármagtermelés közel felét.

Kevéssé ismert tény, hogy Kanada a világ elsőszámú mustármagtermesztője, az észak-amerikai országból importálják a franciák a vetőmag 80 százalékát, és csak 20 százalékot termesztenek Burgundiában.

Az elmúlt időszakban így hiánytermék lett a dijoni mustár, de ahol volt, ott is általában csak egy üveget vásárolhattak egyszerre a vásárlók.

Akialakult helyzet arra sarkallja most a termelőket, hogy növeljék a magtermesztés hazai arányait. A Burgundiai Mustárszövetség harcias közleményben állt ki az ügy mellett.

A rovarkárok elszaporodása harmadára, 12 ezer tonnáról 4000-re csökkentette a termést 2017 és 2021 között, pedig már a 12 ezer tonna is kevesebb volt az ágazat szükségleteinél.

A nyár elején ezért felhívást intéztek a helyi termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet, és a termelők motiválása érdekében több mint duplájára emelték a mustármag árát.

A lépés bejött: a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma 160-ról több mint 500-ra nőtt.

Így a polcokon már októberben ott lesz a mustár az idei burgundiai termésnek köszönhetően, 2023 elejére pedig teljesen megszűnik a hiány. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.