Lehet egy abortuszfilmmel túl keveset mondani?

FILM
2022 szeptember 12., 19:24
comments 2

Miután az abortusz szigorítása újra terítékre került a világ számos országában (mintha enélkül nem lenne elég bajunk), és újra fellángoltak az akörüli viták, hogy végül is mikortól számít életnek az élet, és az anya élete ér-e többet, vagy a magzaté, várható volt, hogy a kérdés előbb-utóbb filmen is megjelenik.

Az ünnepelt francia író, Annie Ernaux Esemény (L’événement) című, önéletrajzi ihletésű regényét Audrey Diwan rendező adaptálta, a forgatókönyvet Marcia Romanóval közösen írták. Tavaly ez a film nyerte az Arany Oroszlánt, ami a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legrangosabb díja.

Miután megnéztem, a díj inkább a nők melletti szimbolikus kiállásnak tűnt, és szerintem sokkal inkább szólt annak, hogy nagyon aktuális a téma, mint annak, hogy ez jó film.

Vitathatatlan, hogy az Esemény bemutatja a dolog kegyetlenségét, viszont nem tudtam elhessegetni a gondolatot, hogy Diwan annyira csak az abortuszra fókuszált, hogy szinte minden más, amitől egy történethez, egy főhőshöz kapcsolódni tud az ember, kimaradt belőle. Még a tagolást is a terhesség hetei adják.

A film a ‘60-as évek elején játszódik egy francia városban: Anne fiatal egyetemista, kicsit flegma ugyan (vagy simán resting bitchface-szel áldotta meg az ég, tananyag hozzá itt), nem beszél sokat, de a kortársai többségéhez képest van jobb terve az életben, mint gyorsan férjhez menni. Az, hogy véletlenül teherbe esik, egyáltalán nem illik az elképzeléseibe. Ő mindenáron tanulni akar, és nem idejekorán lehúzni a rolót, azelőtt, hogy egyáltalán elkezdődött volna a felnőtt élete.

Anne és a mindenkit megrontó bulik
photo_camera Anne és a mindenkit megrontó bulik Fotó: Mozinet

Onnantól kezdve, hogy megtudja, terhes, semmi kétely nincs benne afelől, hogy a gyereket nem akarja. Attól szenved, hogy a terhességet megszakítani nagyon nehezen lehet, hiszen akkoriban nemcsak tilos volt az abortusz, hanem az anyát és bármilyen segítőjét – legyen orvos, barát, kuruzsló – is börtönnel sújthatták, ha kiderült. Ennek megfelelően a módszerek kezdetlegesek és kockázatosak voltak, a néző pedig végigkövetheti, ahogy Anne a döntésében abszolút megingathatatlanul minden követ megmozgat, hogy a gyerek ne maradjon meg.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.