Ütközik az uniós szabályokkal a kannabisz legalizálásáról szóló német tervezet

külföld
szeptember 12., 18:55
comments 6

Jogi akadályba ütközhet a kannabisz ellenőrzött forgalmazásának engedélyezése Németországban.

Az Olaf Scholz kancellár által vezetett hárompárti kormány tavaly novemberben beszélt arról, hogy legálizálja a kannabisz rekreációs célú értékesítését felnőtteknek. Marco Buschmann igazságügyi miniszter májusban optimizmusát fejezte ki, hogy a törvényt jövő tavaszra elfogadhatják, és 2023-ban már „az első legális jointot” vehetik Németországban.

Azóta azonban a kormány érezhetően csöndesebb lett a törvénytervezettel kapcsolatban. Hétfőn a RedaktionsNetzwerk Deutschland hírportálnak kiszivárogtatott dokumentumban az szerepel, hogy a kannabisz legalizálása több szempontból is ellentétes lenne az európai szabályozással.

A legalizáció körüli kezdeti vitában a legfőbb akadályt az ENSZ 1961-es, kábítószerekről szóló egységes egyezménye jelentette. Ennek fontos célkitűzése volt, hogy a kannabisz és a kannabisz-gyanta termelését, valamint az illegális ópiumtermelést megakadályozza, továbbá korlátozza az illegális kokaingyártáshoz szükséges koka-levél termelését.

A másik akadályozó törvény az Európai Unió Tanácsának 2004-es határozata. Ez előírja a tagállamoknak, hogy a kábítószerek - köztük a kannabisz - árusítását „hatékony, arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókkal” kell büntetni. A schengeni egyezmény is kötelezi az aláírókat, hogy korlátozzák a „kábítószerek és pszichotróp anyagok, köztük a kannabisz” illegális kivitelét, értékesítését és szállítását.

Ezek ellenére a német kormány még a jelenlegi parlamenti ciklusban elfogadná a törvényt a kannabisz forgalmazásának engedélyezéséről. (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt