2002 óta vadásztak az 1 millió dolláros érmére, és most végre visszakerülhet Izraelbe

külföld
2022 szeptember 13., 17:58

A Jeruzsálemtől délre fekvő Ella-völgyből palesztinok vittek el egy ezüstérmét 2002-ben. 2022-ben hosszú út után az érme visszakerül Izraelbe.

link Forrás

A zsidó motívumokkal dombornyomott érmét 2000 évvel ezelőtt a római megszállás ellen fellázadó zsidók verették, így az a függetlenségüket is szimbolizálta.

Az érme ellopásáról először az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) értesült, 2002-től a hatóság azon dolgozott, hogy megtalálja az érmét, amely időközben végigvándorolt Izrael, Jordánia és az Egyesült Királyság tiltott régiségpiacain is. 2017-ben az Egyesült Államokba került, ahol a Colorado állambeli Denverben tervezték aukcióra vinni.

Az IAA riasztotta az amerikai nyomozószolgálatot, amely átvette az érmét. A nyomozás átkerült a manhattani körzeti ügyészség régiségkereskedelmi egységéhez, amely öt ország informátorainak közreműködésével, valamint az európai és a közel-keleti hatóságok segítségével bírósági végzést szerzett a hazaszállítására.

Az érmét hétfőn adták át az izraeli tisztviselőknek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.