Akkor megyek a híd alá

Lezárt tartalom a Kör tagjainak lakhatás
2022 szeptember 13., 10:02
comments 3

Az albérletpiaci csúcsidőszak közepén írtunk arról, hogy a múlt héten kezdődött félév előtt nehéz helyzetben volt az az egyetemista, aki lakni is akar valahol: augusztus közepén 195 ezer forint volt az átlagos albérlet Budapesten az egy évvel korábbi 145 ezerhez képest, miközben a kollégiumok a hallgatók kevesebb, mint 20 százalékának tudnak lakhatást biztosítani. A félév kezdetén gólyákat kérdeztünk ezzel kapcsolatos történeteikről.

Azt hitte, sima ügy a kollégium

“Anyukám egyedül nevel, munkanélküli, apukám pedig kiskorom óta nem fizetett gyerektartást, így én lettem a családfenntartó, mert gimiben végig dolgoztam” - mesélte Lujza, akinek a kollégiumi felvételi rendszer szerint az egy főre jutó jövedelmükre adható maximumpontszámnak kellett volna kijönnie. Ezenkívül távol lakik Budapesttől, ért el eredményt országos tanulmányi versenyen, és úgy számolta, hogy biztosan fel fogják venni kollégiumba. Nem így történt.

“Nem fogadták el anyukám munkanélküli státuszát, mert az erről szóló dokumentumon máshogy volt megfogalmazva, úgy, hogy »juttatás nélküli«.

Már teljesen megnyugodtam, hogy lesz helyem, és ekkor, augusztus legvégén kellett volna elkezdenem albérletet keresni.”

Kétségbeesett, hogyan fog gólyaként eleget dolgozni, miközben végre egyetemista lett, építené a karrierjét és tanulna, amit nagyon szeret csinálni. Miután Lujza fellebbezését is visszautasították, a kollégium igazgatóját kereste meg, aki azt mondta, jelentkezzen várólistára, és segíteni fog neki. Ezalatt egyik barátnőjének a családja felajánlotta, hogy náluk lakhat, de mint mondta, ebben a helyzetben nagyon kellemetlenül érezte volna magát, legfeljebb egy hónapig fogadta volna el a segítséget. Végül augusztus 30-án kapta meg a várólistás pontszámát, ami majdnem elérte a maximumot - ekkor már beszámították a munkanélküliségről szóló iratot. Körülbelül 15 500 forintba kerül havonta a kollégium, ahová felvették, innen 50 perc beérnie tömegközlekedéssel az egyetemre.

photo_camera Felvételi eredményváró 2022. július 21-én a Városligetben. Fotó: Kristóf Balázs

Áprilisban kezdték a keresést

Csatlakozz a Körhöz még a tavalyi árakon!

Minden drágul, hamarosan a 444 is. Legyél most az előfizetőnk még a tavalyi áron!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.