Akkor megyek a híd alá

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
szeptember 13., kedd 10:02
3

Az albérletpiaci csúcsidőszak közepén írtunk arról, hogy a múlt héten kezdődött félév előtt nehéz helyzetben volt az az egyetemista, aki lakni is akar valahol: augusztus közepén 195 ezer forint volt az átlagos albérlet Budapesten az egy évvel korábbi 145 ezerhez képest, miközben a kollégiumok a hallgatók kevesebb, mint 20 százalékának tudnak lakhatást biztosítani. A félév kezdetén gólyákat kérdeztünk ezzel kapcsolatos történeteikről.

Azt hitte, sima ügy a kollégium

“Anyukám egyedül nevel, munkanélküli, apukám pedig kiskorom óta nem fizetett gyerektartást, így én lettem a családfenntartó, mert gimiben végig dolgoztam” - mesélte Lujza, akinek a kollégiumi felvételi rendszer szerint az egy főre jutó jövedelmükre adható maximumpontszámnak kellett volna kijönnie. Ezenkívül távol lakik Budapesttől, ért el eredményt országos tanulmányi versenyen, és úgy számolta, hogy biztosan fel fogják venni kollégiumba. Nem így történt.

“Nem fogadták el anyukám munkanélküli státuszát, mert az erről szóló dokumentumon máshogy volt megfogalmazva, úgy, hogy »juttatás nélküli«.

Már teljesen megnyugodtam, hogy lesz helyem, és ekkor, augusztus legvégén kellett volna elkezdenem albérletet keresni.”

Kétségbeesett, hogyan fog gólyaként eleget dolgozni, miközben végre egyetemista lett, építené a karrierjét és tanulna, amit nagyon szeret csinálni. Miután Lujza fellebbezését is visszautasították, a kollégium igazgatóját kereste meg, aki azt mondta, jelentkezzen várólistára, és segíteni fog neki. Ezalatt egyik barátnőjének a családja felajánlotta, hogy náluk lakhat, de mint mondta, ebben a helyzetben nagyon kellemetlenül érezte volna magát, legfeljebb egy hónapig fogadta volna el a segítséget. Végül augusztus 30-án kapta meg a várólistás pontszámát, ami majdnem elérte a maximumot - ekkor már beszámították a munkanélküliségről szóló iratot. Körülbelül 15 500 forintba kerül havonta a kollégium, ahová felvették, innen 50 perc beérnie tömegközlekedéssel az egyetemre.

Felvételi eredményváró 2022. július 21-én a Városligetben. Fotó: Kristóf Balázs

Áprilisban kezdték a keresést

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt