Hatalmas esőzésekre, áradásokra készülhetnek Ausztráliában

időjárás
2022 szeptember 13., 05:26
comments 1

Várhatóan kedden jelenti be az ausztrál meteorológiai hivatal a La Niña időjárási jelenség közeledtét, írja a Guardian. Az elmúlt hetekben 70 százalékosra becsülték annak valószínűségét, hogy erre még idén sor kerülhet, de a hírek szerint mostanra minden paraméter ebbe az irányba mutat.

La Niña idején az óceániai térségben megerősödik a kelet-nyugati egyenlítői szél, ami tavasszal és nyáron az átlagosnál hevesebb esőzésekkel jár Ausztrália nagy részén és Délkelet-Ázsiában. Az amerikai kontinens nyugati partjainál azonban szárazságot okoz.

photo_camera Egy La Niña nevű hajó Németországban Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

Ráadásul az indiai-óceáni dipólus - ami a tengerfelszín hőmérsékletének ismétlődő változását jelenti - éppen negatív fázisban van, ami szintén sok esőt ígér Ausztrália dél-keleti részén. Mindezt fokozzák a Déli-óceán hatásai (ez a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeget jelöli, magyarul hivatalosan még nem nevezik óceánnak).

Összességében tehát hatalmas viharokra és áradásokra készülhetnek Ausztráliában, ahol sokan még az előző, hasonló katasztrófa következményeit nyögik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.