Hatalmas esőzésekre, áradásokra készülhetnek Ausztráliában

időjárás
szeptember 13., 5:26
comments 1

Várhatóan kedden jelenti be az ausztrál meteorológiai hivatal a La Niña időjárási jelenség közeledtét, írja a Guardian. Az elmúlt hetekben 70 százalékosra becsülték annak valószínűségét, hogy erre még idén sor kerülhet, de a hírek szerint mostanra minden paraméter ebbe az irányba mutat.

La Niña idején az óceániai térségben megerősödik a kelet-nyugati egyenlítői szél, ami tavasszal és nyáron az átlagosnál hevesebb esőzésekkel jár Ausztrália nagy részén és Délkelet-Ázsiában. Az amerikai kontinens nyugati partjainál azonban szárazságot okoz.

photo_camera Egy La Niña nevű hajó Németországban Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

Ráadásul az indiai-óceáni dipólus - ami a tengerfelszín hőmérsékletének ismétlődő változását jelenti - éppen negatív fázisban van, ami szintén sok esőt ígér Ausztrália dél-keleti részén. Mindezt fokozzák a Déli-óceán hatásai (ez a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeget jelöli, magyarul hivatalosan még nem nevezik óceánnak).

Összességében tehát hatalmas viharokra és áradásokra készülhetnek Ausztráliában, ahol sokan még az előző, hasonló katasztrófa következményeit nyögik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt