Letartóztatták a szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetőjét

külföld
2022 szeptember 13., 11:33
comments 1

A szlovák rendőrség hétfőn őrizetbe vette a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) korábbi vezetőjét, Aurel Ugort – írja a Hospodárske noviny alapján a Paraméter.

Parlament, Pozsony.
photo_camera Parlament, Pozsony. Fotó: DANIEL KALKER/dpa Picture-Alliance via AFP

Ugor 2004 és 2006 között állt a Nemzetbiztonsági Hivatal élén, később a gazdasági minisztérium biztonsági és válságkezelési főosztályát vezette, utóbbihoz lehet köze a mostani letartóztatásnak. A gazdasági minisztérium 2013-ban kezdte el kiépíteni a válságkezelésre szánt ISKRA információs rendszert, ezalatt Ugor vezette az érintett főosztályt. 2019-ben derült ki egy névtelen bejelentés alapján, hogy az összesen 24 millió eurós költségű rendszert senki sem használja. Az üggyel később az Állami Számvevőszék is foglalkozott, amely 2021 elején közölte, hogy az ISKRA az állami források pazarlásának ékes példája.

A rendszert ráadásul a gazdasági tárca törvényi keretein és hatáskörén túl valósították meg, a projekt teljes közbeszerzési folyamatának titkossága pedig nem volt indokolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.