Letartóztatták a szlovák Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetőjét

szeptember 13., kedd 11:33
1

A szlovák rendőrség hétfőn őrizetbe vette a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) korábbi vezetőjét, Aurel Ugort – írja a Hospodárske noviny alapján a Paraméter.

Parlament, Pozsony. Fotó: DANIEL KALKER/dpa Picture-Alliance via AFP

Ugor 2004 és 2006 között állt a Nemzetbiztonsági Hivatal élén, később a gazdasági minisztérium biztonsági és válságkezelési főosztályát vezette, utóbbihoz lehet köze a mostani letartóztatásnak. A gazdasági minisztérium 2013-ban kezdte el kiépíteni a válságkezelésre szánt ISKRA információs rendszert, ezalatt Ugor vezette az érintett főosztályt. 2019-ben derült ki egy névtelen bejelentés alapján, hogy az összesen 24 millió eurós költségű rendszert senki sem használja. Az üggyel később az Állami Számvevőszék is foglalkozott, amely 2021 elején közölte, hogy az ISKRA az állami források pazarlásának ékes példája.

A rendszert ráadásul a gazdasági tárca törvényi keretein és hatáskörén túl valósították meg, a projekt teljes közbeszerzési folyamatának titkossága pedig nem volt indokolt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt