Majomhimlő okozta egy Los Angeles-i lakos halálát

külföld
2022 szeptember 13., 04:50

Már halálos áldozata is van a majomhimlőnek Amerikában, állapította meg az Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC). A Los Angeles-i emberről csak annyit árultak el, hogy legyengült immunrendszerrel élt.

Feltehetően az első amerikai áldozatról van szó: korábban ugyan meghalt egy majomhimlős fertőzött Texasban, de még vizsgálják, hogy ennek mekkora szerepe volt a többi betegsége mellett.

photo_camera A majomhimlővírus mikroszkopikus képe Illusztráció: Kateryna Kon/Science Photo Library via AFP

A majomhimlő ritkán okoz halált, de a legyengült szervezet nagyobb kockázatnak van kitéve. Jellemzően kiütést, lázat, hidegrázást és testi fájdalmakat okoz, de viszonylag kevesen szorulnak kórházi kezelésre.

Az Egyesült Államokban közel 22 ezer esetet azonosítottak eddig, szinte mindet olyan férfiak körében, akik férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot. Ugyanakkor bárki megfertőződhet majomhimlővel, ami szoros kontakt útján terjed. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.