Parragh: Igazuk van azoknak, akik szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne

energia
szeptember 13., 19:08
comments 56

Javaslatokat tett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kormányzatnak, hogy hogyan kéne segíteni a vállalkozásokat az elszálló energiaárak és az infláció mellett, erről beszélt Parragh László a kamara elnöke az ATV-nek.

Parragh szerint bár alapvetően mindenki bajban van, a legnagyobb bajban azonban szokás szerint a legkisebbek vannak, „hiszen az ő tervezőképességük, tőkeerejük nem elegendő arra, hogy hosszú távon túléljenek”. A legkisebb vállalkozók száma bőven 800 ezer felett van.

A kamara szerint ilyenkor össze kell fogni, nem lehet várni, hogy majd a kormány, a vállalkozások vagy az önkormányzatok egyedül oldanak meg mindent.

A javaslatokat Parraghék letették az asztalra.

photo_camera Parragh László egy asztal fölött. Fotó: Németh Dániel/444

E javaslatok egyike, hogy a kormánynak meg kéne próbálnia korlátozni az erőfölénnyel való visszaélést, miszerint sokszor előfordul, hogy ha valaki gázt akar vásárolni, közlik vele, hogy nem adnak ajánlatot, vagy ha kapnak, akkor is teljesíthetetlenek az elvárások. A napi árral nem tudnak mit kezdeni, mivel az a nagykereskedőt is érinti, de Parragh szerint a szolgáltatónál érdemes figyelni a költségszintet, hogy a fedezi-e a profitigényt. Ha igen, akkor vissza kell térni a 2021. október 1-jei állapothoz: az energiaszállítási szerződés az árat leszámítva nem tartalmazhat rosszabb feltételeket, mint az akkori.

Azt is javasolják, hogy ha ideiglenesen megszűnik egy szolgáltatás – ami nem azt jelenti, hogy nem fizetik ki –, akkor ne lehessen leszerelni a mérőórát, hiszen az plusz költséget jelent a vállalkozónak.

„Nagyjából 900 ezer vállalkozás van, itt az járt jól, aki időben és hosszú távra kötötte meg az energiaellátási tevékenységét” - mondta Parragh, aki szerint jövő hétre összeállhatnak a döntéshozatalhoz szükséges feltételek.

Parragh arról is beszélt, hogy igazuk van azoknak, akik szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt