A KSH szerint brutálisan sok férőhely van az óvodákban

belföld
2022 szeptember 14., 09:59
comments 12

„Az óvodás gyermekek és az óvodai férőhelyek száma Magyarországon, 1990-2022” címmel adott közzé egy ábrát a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-n keresztül szerdán. A grafikon szerint az elmúlt 32 évben soha ennyi óvodai férőhely nem volt Magyarországon, pláne azt nézve, hogy a férőhelyekhez képest a KSH adatai szerint mennyire kevés az óvodás korú gyerek.

photo_camera Fotó: KSH/MTI

Mivel a KSH oldalán még nem publikálták a fenti ábrára vonatkozó adatokat, ez egy előzetesen kiadott adatnak tűnik. Mindenesetre egy 2021 júliusában megjelent statisztika szerint a 2020/2021-es nevelési évben „4575 óvodai feladatellátási hely működött Magyarországon, ezek száma tíz év alatt 5 százalékkal nőtt”. Akkor azt írták, hogy az óvodás gyerekek létszámának „2016 óta tartó növekvő tendenciája 2020-ban megállt, és 2021-ben az előző évinél 7,8 ezerrel kevesebb, összesen 323 ezer gyerek részesült óvodai nevelésben”. Akkor országosan 84 gyerek jutott száz óvodai férőhelyre. Hozzátették, hogy „járási szinten nem volt jellemző a férőhelyhiány, de helyi, települési szinten előfordult”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.