Kínzásokról számolnak be a felszabadított ukrán területek lakói

háború
2022 szeptember 14., 14:05

„Az épület hangos szellőztetőjét kikapcsolták, hogy jól halljuk a többi cellából érkező sikoltozásokat” - meséli egy Artem nevű férfi a BBC riportjában Balaklijából, a múlt héten felszabadított ukrán városok egyikéből. Azt mondja, őt magát is áramütéssel kínozták orosz fogva tartói negyvennapos bebörtönzése során. A kínzások központja a város rendőrőrse volt a beszámolók szerint, amíg meg nem érkeztek az ukrán erők szeptember 8-án.

A férfi azt mondja, azért vették őrizetbe, mert találtak nála egy képet a bátyjáról, amin az ukrán egyenruhát visel.

„Volt egy elektromos generátoruk. Az minél gyorsabban ment, annál nagyobb volt az áramütés. Aztán elkezdtek kérdezősködni. Ha azt mondták, hogy hazudok, felpörgették a generátort, és erősebben ütött meg az áram” - mondja.

A BBC-nek nyilatkozó Tatjána nevű iskolaigazgató azt mondja, ő három napig volt az oroszok fogságában az őrsön, és ő is hallotta a sikolyokat. Az ukrán rendőrség szerint az orosz megszállók egyszerre nyolc embert is összezsúfoltak olyan cellákban, amelyekben csak két ember fér el.

Két ember holttestét is exhumálták már Balaklijában, hogy halottkém megvizsgálja a haláluk körülményeit.
photo_camera Két ember holttestét is exhumálták már Balaklijában, hogy halottkém megvizsgálja a haláluk körülményeit. Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Kedden egy Petro Shepel nevű taxisofőr és egy még azonosítatlan utasának holttestét exhumálták a kisvárosban. Az egész város és rengeteg tudósító összegyűlt ekkor. A hatóságok szerint a két férfit egy orosz ellenőrzőpont közelében lőtték le a megszállás utolsó napján.

„Meg akarom kérdezni Putyint, miért lőtte le és ölte meg a fiamat?" - kiáltotta a kiemelés közben Shepel édesanyja a BBC tudósítása szerint.Egyelőre nincs áram és víz a városban, a menekülő oroszok pedig az iskolát is lerombolták, mielőtt távoztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.