Vlagyimir Putyint megvezették tájékozatlan, egyenruhás tanácsadói

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
szeptember 14., 18:53
comments 11

"Átcsoportosítás", igyekezett a szokásos álmagyarázattal szolgálni az orosz védelmi minisztérium a hétvégén az ukrán csapatok harkivi áttörésére. Nem volt ebben semmi különös, az orosz hadsereg már nagy gyakorlatot szerzett ilyen "átcsoportosításokban", Kijev alatt megvert csapatai is átcsoportosultak, ahogy a Kígyó-szigetet megszálló erői is a hivatalos moszkvai tájékoztatás szerint a jószándékuk jeleként hagyták el tarthatatlanná vált pozíciójukat az ukrán rakétatüzérség és drónlégierő folyamatos bombázásai közepette.

De míg a kijevi csatavesztés és a Kígyó-sziget feladása után az orosz másodlagos nyilvánosság, a több százezres Telegram-csatornákra posztoló katonablogger szurkolótábor lelkesen visszhangozta a mégoly hazug állítást, most annyit késlekedett a védelmi minisztérium a hivatalos álmagyarázattal, hogy közben a Telegram-nyilvánosságban már élesen kirajzolódott a katasztrofális vereség, a szervezetlen menekülés képe, és üvöltő kórusban szidták a hadvezetést, mert az figyelmen kívül hagyta a frontvonalból szerzett információk alapján ukrán ellentámadásra figyelmeztető hangokat.

photo_camera A harkivi vereséget az ukrán polgári infrastruktúra elleni támadásokkal bosszulják meg az oroszok. Szeptember 11-én a harkivi erőműre mértek rakétacsapást, amit aztán hétfőn újra támadtak. A támadás néhány órás kimaradást okozott az áramszolgáltatásban. Fotó: YEVHEN TITOV/AFP

A Kreml viszonya eddig is sajátságos volt a Telegram-nyilvánossággal. Miközben az országban börtönnel fenyegetik a háború kritikusait, és lényegében ellehetetlenítették a független sajtó működését, a Telegramon a rezsimet jobbról bírálók ellen nem léptek, és most sem lépnek fel. Az Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb elemzése szerint a Kreml most is inkább azzal kezeli a helyzetet, hogy átveszi a katonabloggerek narratíváját. Ez persze jól szolgálja az érdekeiket, mert így azt a látszatot lehet kelteni, hogy az amúgy mindenható Putyint most pont megvezették tájékozatlan katonai tanácsadói, és a kudarc egyedül a katonai vezetés felelőssége. Közben a Kreml kézivezérlésű propagandasajtója most ugyanazokat a követeléseket visszhangozza a polgári infrastruktúra elleni csapások szükségességéről, amit a katonabloggerek is mondanak.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

10 napig most féláron csatlakozhatsz.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt