„Azért állok ma itt, mert nem vagyok hajlandó egy fiút lánynak hívni”

külföld
2022 szeptember 15., 19:37

Vallási meggyőződésére hivatkozva utasította vissza egy tanár Írországban a kérést, hogy transznemű tanítványát a „they” névmással (az angolban a névmások rendelkeznek hímnemű, nőnemű és semleges formával) és új választott nevén szólítsa.

Enoch Burke történelemtanárt először fizetett szabadságra küldték, miután heves vitába elegyedett az iskola igazgatójával a névmásos ügy miatt. Miután Burke továbbra is bejárt az iskolába, a bíróság távoltartási végzést adott, majd miután ennek ellenére is megjelent az iskolában, börtönbe zárták. 11 napja üli büntetését, nem tudni mikor szabadulhat.

„Azért állok ma itt, mert nem vagyok hajlandó egy fiút lánynak hívni”, mondta a bíróságnak.

Konzervatívok között sokan mártírként tekintenek rá. Vannak viszont, akik szerint hülyeség mártírként kezelni, mert nem is a névmások miatt áll bíróság előtt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.