Nem akarnak közösen buszozni az államfők II. Erzsébet temetésére

külföld
2022 szeptember 15., 6:41
comments 10

Több ország tiltakozik a brit Külügy- és Nemzetközösségi Minisztérium (FCDO) azon előírása ellen, hogy II. Erzsébet hétfői temetésen részt vevő külföldi államfők többségének a brit kormány által biztosított buszokon kell a Westminster apátságba mennie. A Politico öt ország diplomatáival beszélt. Többen azt mondták, hogy idős korukra vagy biztonsági okokra hivatkozva kivételt kérnek vezetőik számára.

A brit miniszterelnök szóvivője hétfőn azt mondta, bizonyos esetekben a „nincs autó” rendelet valójában csak „iránymutatás” lesz, és hogy „a vezetőkre vonatkozó intézkedések, beleértve az utazás módját is, az egyéni körülményektől függően változnak.”

photo_camera Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Az utazási protokoll nem vonatkozna az olyan vezetőkre, mint Joe Biden amerikai elnök, erősítette meg később a Timesnak egy brit kormányzati forrás. Biden várhatóan páncélozott limuzinjával érkezik a temetésre. Más, különleges biztonsági követelményekkel rendelkező vezetők - például Jichák Hercog izraeli elnök - szintén jöhetnek saját járművel.

A Londonban tartózkodó tengerentúli diplomaták azonban nem elégedettek ezzel a rendszerrel, és most azt kérik, hogy saját államfőik is ugyanolyan bánásmódban részesüljenek, mint Biden. Elkerülve azt a megaláztatást, hogy a „kisebb” nemzetek államfőivel egy buszon érkezzenek.

Az FCDO nem magyarázta meg, hogy milyen kritériumok alapján hagyhatják ki egyes vezetők a közös buszos utazást. A követek közvetlenül a minisztériumhoz fordulnak, hogy kivételeket kérjenek, de csak kevesen kaptak hivatalos választ.

„Az elnökünk szívesen megy busszal, ha szólnak neki, de már elmúlt 80 éves, így ha van mód arra, hogy elkerüljük, akkor megpróbáljuk”

- mondta egy másik magas rangú diplomata. Egy harmadik diplomata figyelmeztetett, hogy „jelentős aggodalom” van a vezetők között az ülésrend miatt is.

„Az FCDO azt mondta nekünk, hogy ne legyenek nagy elvárásaink, ne legyünk túl ambiciózusak, és számítsunk a problémákra. A logisztikai kihívás óriási. Megpróbálnak meggyőzni minket, hogy a buszokkal menjünk, mondván, hogy így sokkal könnyebb mindent menedzselni” - mondta egy másik diplomata.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt