Nem akarnak közösen buszozni az államfők II. Erzsébet temetésére

külföld
2022 szeptember 15., 06:41
comments 10

Több ország tiltakozik a brit Külügy- és Nemzetközösségi Minisztérium (FCDO) azon előírása ellen, hogy II. Erzsébet hétfői temetésen részt vevő külföldi államfők többségének a brit kormány által biztosított buszokon kell a Westminster apátságba mennie. A Politico öt ország diplomatáival beszélt. Többen azt mondták, hogy idős korukra vagy biztonsági okokra hivatkozva kivételt kérnek vezetőik számára.

A brit miniszterelnök szóvivője hétfőn azt mondta, bizonyos esetekben a „nincs autó” rendelet valójában csak „iránymutatás” lesz, és hogy „a vezetőkre vonatkozó intézkedések, beleértve az utazás módját is, az egyéni körülményektől függően változnak.”

photo_camera Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Az utazási protokoll nem vonatkozna az olyan vezetőkre, mint Joe Biden amerikai elnök, erősítette meg később a Timesnak egy brit kormányzati forrás. Biden várhatóan páncélozott limuzinjával érkezik a temetésre. Más, különleges biztonsági követelményekkel rendelkező vezetők - például Jichák Hercog izraeli elnök - szintén jöhetnek saját járművel.

A Londonban tartózkodó tengerentúli diplomaták azonban nem elégedettek ezzel a rendszerrel, és most azt kérik, hogy saját államfőik is ugyanolyan bánásmódban részesüljenek, mint Biden. Elkerülve azt a megaláztatást, hogy a „kisebb” nemzetek államfőivel egy buszon érkezzenek.

Az FCDO nem magyarázta meg, hogy milyen kritériumok alapján hagyhatják ki egyes vezetők a közös buszos utazást. A követek közvetlenül a minisztériumhoz fordulnak, hogy kivételeket kérjenek, de csak kevesen kaptak hivatalos választ.

„Az elnökünk szívesen megy busszal, ha szólnak neki, de már elmúlt 80 éves, így ha van mód arra, hogy elkerüljük, akkor megpróbáljuk”

- mondta egy másik magas rangú diplomata. Egy harmadik diplomata figyelmeztetett, hogy „jelentős aggodalom” van a vezetők között az ülésrend miatt is.

„Az FCDO azt mondta nekünk, hogy ne legyenek nagy elvárásaink, ne legyünk túl ambiciózusak, és számítsunk a problémákra. A logisztikai kihívás óriási. Megpróbálnak meggyőzni minket, hogy a buszokkal menjünk, mondván, hogy így sokkal könnyebb mindent menedzselni” - mondta egy másik diplomata.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.