Már csak a balti államokban magasabb az infláció a magyarnál az egész EU-ban

szeptember 16., péntek 17:56
3

Augusztusban Magyarországon volt a legnagyobb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban, júliushoz képest 3,7 százalékkal emelkedtek átlagban az árak. Ezzel augusztusra Magyarországon lett a negyedik legrosszabb inflációs adat az egész unióban, a pénzromlás üteme 18,6 százalékra gyorsult. Ennél csak a balti államokban, Észtországban (25,2 százalék) Lettországban (21,4 százalék) és Litvániában (21,1 százalék) magasabb az infláció, ám ezekben az államokban augusztusban a magyarhoz képest már lassult a pénzromlás üteme. Lettországban és Litvániában az egy százalékot se érte el.

Az infláció felpörgéséhez leginkább a rezsiköltségek növekedése járulhatott hozzá Magyarországon, ahol például az üzemanyagot még mindig nagyon csökkentett hatósági áron árulják a magánszemélyeknek.

Az EU átlagában augusztusban 10,1 százalék, az eurozóna átlagában 9,1 százalék volt az infláció mértéke. (Eurostat - .pdf - via Telex)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt