A csehek háborús bűnöket vizsgáló különleges nemzetközi törvényszék felállítását sürgetik Izjum miatt

szeptember 17., szombat 17:52
1

“Oroszország agyonlőtt és megkínzott emberek százainak testét rejtő tömegsírokat hagyott maga után Izjum térségében. Az ilyen, a civil lakosság elleni támadások a XXI. században elképzelhetetlenek és visszataszítóak. Nem szabad félrenéznünk. Mi minden háborús bűnös megbüntetését pártoljuk. Az agresszió során elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges nemzetközi törvényszék felállítását javaslom.”

Ezt Jan Lipavsky, az Unió soros elnökségét betöltő Csehország külügyminisztere twitelte ki vasárnap.

A várost felszabadító ukrán csapatok az izjumi erdőben 440 holtestet rejtő tömegsírt találtak.

Az áldozatok között vannak, akik nyilvánvalóan a város bombázásában vesztették életüket, de a beszámolók szerint olyan áldozatokat is találtak, akiket hátra kötözött kézzel dobtak a tömegsírba. Ők biztos nem a bombázásokban vesztették életüket.

"Az exhumált holttestek 99 százaléka erőszakos halál nyomait mutatja" - közölte Oleh Szinehubov, Harkiv megye kormányzója az AFP francia hírügynökséggel. Elmondása szerint az egyik áldozat nyakában például kötél volt. "Nyilvánvaló, hogy ezeket az embereket megkínozták és kivégezték" - mondta az összekötözött kezű áldozatokról a kormányzó.

Az ukrán hatóságok az Izjumban feltárt tömegsír mellett állításuk szerint tíz "kényszervallató-kínzó központot" találtak Harkiv megyében.

(via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt