Budapest egyik leggazdagabb kerületében télire leállhat a kultúra, a sport és napközben nem gondozzák az időseket

POLITIKA
2022 szeptember 17., 19:08
comments 27

A Kutyapárt XII. kerületi szervezete posztolta ki elsőként annak az előterjesztésnek a lényegét, amiben Pokorni Zoltán polgármester felsorolja a Hegyvidéken január elsejétől várható brutális megszorításokat.

Amit bezárnak télire, az előterjesztés szerint “várhatóan” három hónapra, magyarul ki tudja, meddig:

  • MOM Kulturális Központ
  • Barabás-villa
  • Jókai Klub
  • Hegyvidék Galéria
  • Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény
  • Városmajori uszoda
  • MOM Sportközpont
  • Városmajori focipályák (egész pontosan nem fedik be őket)
  • Idősek nappali ellátását végző gondozási központok

A polgármester a jegyzővel együtt felülvizsgálja ezen felül a Polgármesteri Hivatal nyitvatartási rendjét és a home office lehetőségeit "a működési költségek raciobnalizálása érdekében".

Még bizonytalan:

A Kulturális Szalon és a Lóvasút sorsa Pokorni szerint nem dőlt el, ezek esetleg nyitva maradhatnak “a működési költségek és a kihasználtság függvényében”.

Apróság, de látványos, hogy a terv szerint este 8-kor lekapcsolják az Erzsébet-kilátó díszkivilágítását.

Az eddig létező , havi 8 ezer forintos fűtési támogatás helyett bevezethetik a “téli rezsitámogatást”, aminek az összege, ha megszavazzék, 13 ezer forint lehet.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a kerület intézményei idén összesen bruttó 126 millió 134 ezer forintot fizettek az elektromos áramért, de ez az összeg a jelenlegi információik és becslések szerint 12,4-szeresére, 1 milliárd 563 millió forintra emelkedik.
:
A gázdíjnál hasonló mértékű, 12,55-szörös a várható növekedés, 56 millióról ugrik 703 millióra.

Az önkormányzat a 444 kérdésére azt írta, hogy

"a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön ülésezik, és a napirenden az említett témában is szerepel előterjesztés. Ebben a szükséges takarékosság mellett több javaslat is szerepel. Ezek között van például, hogy bölcsődét, óvodát, egészségügyi intézményt az önkormányzat nem zárat be. Emellett téli rezsitámogatás néven a rászorultak részére havonta 13 ezer forintos támogatást tervez bevezetni az önkormányzat. A javaslat szerint az önkormányzat az étkezés díjak emelését is átvállalja a családoktól ez év végéig. A helyzetre tekintettel elhalasztani tervezzük az önkormányzati lakások bérleti díjának megemelését. A javaslatok között szerepel még egy „Energia Veszélyhelyzeti Működési Alap” és egy „Energia Veszélyhelyzeti Fejlesztési Alap” létrehozása is. Mindezekről tehát csütörtökön tárgyal a képviselő-testület."


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.