Példa nélküli szupertájfun csaphat le a hétvégén Japánra

külföld
2022 szeptember 17., 09:53

A japán meteorológiai ügynökség figyelmeztetést adott ki az ország déli Kjúsú sziget lakosai számára szombaton, mert egy rendkívül erőteljes tájfun a várakozások szerint akár 500 milliméternyi csapadékot is hozhat magával vasárnap, írja a Reuters.

Az amerikai tájfunelőrejelző rendszer által szupertájfun kategóriába sorolt Nanmadol az előrejelzések szerint az elmúlt pár évtized legpusztítóbb trópusi vihara lehet Japánban.

A tenger szeptember 17-én
photo_camera A tenger szeptember 17-én Kjúsú régióban Fotó: TOSEI KISANUKI/The Yomiuri Shimbun via AFP

A japán hatóságok rendkívül figyelmeztetést adtak ki az ország harmadik legnagyobb szigetére, és már szombat estétől jelentős hullámokra és sok esőre lehet számítani. További figyelmeztetések várhatóak majd az Okinawa-szigetlánc mentén északra felfelé haladva.

A televíziós figyelmeztetés során az ügynökség egyik tisztviselője egy példa nélküli vihar lehetőségéről beszélt, és azt javasolta a helyieknek, hogy még sötétedés előtt hagyják el otthonaikat, és menjenek biztonságosabb helyre. Míg a déli szigeteken 500 milliméternyi csapadék várható vasárnap, a központi, Tokió körül lévő régióban 300. A Kjúsú szigeten működő vasúttársaság már le is állított egyes járatokat szombatra, a nagyobb leállások pedig vasárnapra várhatóak.

Nanmadol az idei tájfunszezon 14. tájfunja, a vihar közepén 198 kilométerperórás szél fúj. Az előrejelzések szerint a vihar kedden érheti el Tokiót, majd szerdára mehet tovább az óceán fölé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.