Nagyobb fizetésért keresnek takarítót egy budapesti iskolába, mint történelem- és matektanárt

POLITIKA
2022 szeptember 18., 17:42
comments 24

Tökéletes szemléltetését adta a középiskolai tanárok helyzetének a budapesti Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, amely a profession.hu oldalon hirdetve keres munkatársakat. Az iskola három hirdetést is feladott:

  • takarítót;
  • angol nyelven tanító történelemtanárt;
  • valamint matematikatanárt

keresnek. A történelemtanárral szemben, akinek angolul kellene tanítania, elvárás a felsőfokú nyelvtudás. Mindkét tanári állásnál természetesen elvárás a szakirányú felsőfokú végzettség. A takarítóval szemben ilyen elvárásokat nem fogalmaztak meg.

Ez nyilván tükröződik a felkínált bérezésben is, gondolhatnánk józan paraszti ésszel. A valóság ezzel szemben az, hogy

  • a takarítói állásnál havi nettó kétszázezer forintos fizetést ajánlanak
  • a két tanári állást havi bruttó 203 ezer forintos fizetéssel hirdetik.
Álláshirdetések a profession.hu oldalán 2022. szeptember 18-án
photo_camera Álláshirdetések a profession.hu oldalán 2022. szeptember 18-án Fotó: Screenshot

A hirdetésekről képernyőmentést is készítettünk, de a Wayback Machine-nel az örökkévalóságnak is rögzítettük. (Via Zsíros László Róbert/Twitter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.