Csák János szerint az lenne a jó, ha a nők már 29 éves koruk előtt szülnének, mert akkor még belefér a második és a harmadik gyerek is

POLITIKA
2022 szeptember 19., 14:35
comments 23

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Budapest Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen adott elő hétfőn, és az MTI összefoglalója alapján többek között arról beszélt, hogy a magyar kormány intézkedései mögött egy összetett gondolkodásmód húzódik meg, amely figyelembe veszi az emberek alapvető szükségleteit, így például a valahová tartozás, a törődés és a biztonság iránti igényt.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Szerinte a verseny és az együttműködés is aszerint fog alakulni a világ különböző részei között, hogy a legmélyebb emberi szükségletek megszólításában ki hogyan képes teljesíteni. A valahova tartozás érzése az egyik legmélyebb emberi szükséglet, jelen van például a hazaszeretet érzésén keresztül még olyan individualista társadalmakban is, mint az amerikai, tette hozzá, majd elmondta, hogy a kormány feladata megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy az emberek törődhessenek magukkal, szeretteikkel és közösségeikkel.

A beszámoló szerint ezután nem sokkal tért át a gyakorlati részre, és elmondta, hogy a kormány kiemelt területként kezeli a társadalmi reprodukció kérdését, a technológiai fenntarthatóságot és a tapasztalatok átadását a következő generációknak.

„Néhány kérdés van, amely nem hagy éjszaka aludni, az egyik ilyen a termékenységi ráta, amely mostanra 1,6 százalékra emelkedett Magyarországon a 12 évvel ezelőtti, az unióban sereghajtó 1,2 százalékról” – mondta Csák, majd hozzátette: ahhoz, hogy egy társadalom újratermelje önmagát 2,1 százalékos rátára van szükség; a probléma világszerte számos országban jelentkezik, Dél-Korea mutatója például 0,8 százalék.

A miniszter szerint épp ezért segíteni kell a nőket abban, hogy a jelenlegi uniós átlagot jelentő 29 éves kor előtt vállalhassák az első gyermeküket, és legyen idő még második és harmadik gyerekre is. Ezt a munkaerőpiac rugalmasabbá tételével - a férfiak számára is -, illetve a családi adókedvezményekkel kívánja elősegíteni a kormányzat a miniszter szavai szerint.

A másik terület, amely a minisztert megfogalmazása szerint „ébren tartja” éjszaka, a közepes jövedelmi csapdahelyzet, amely a magyarországihoz hasonló duális gazdaságokat jellemzi. „A kormány ambíciója, hogy az ország növelje a hazai részt a termelésben, a kis- és középvállalati szektor megerősödjön, innovatívabb legyen, növekedjen a fejlesztők száma. Enélkül hosszabb távon a családpolitika finanszírozása nehezen képzelhető el” - tette hozzá.

A kultúra a kormányzat számára többet jelent a műalkotásoknál, gondolkodásmód és életforma is egyben, amely alapot képez a gazdaság működtetéséhez. Nem véletlen, hogy a GDP 1,3 százalékát költi az ország erre a területre a 0,5 százalékos EU-átlaggal szemben - összegezte Csák János a Budapest Eurázsia Fórumon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.