Mozit és múzeumokat zárnak be Szombathelyen az energiaárak miatt

POLITIKA
2022 szeptember 19., 19:21

Hétfőn este jelentette be Szombathely polgármestere, Nemény András, hogy milyen elemei lesznek annak a takarékossági programnak, amit benyújtanak a közgyűlés elé, írja a nyugat.hu. A városnak az elszabaduló energiaárak miatt több mint 3,2 milliárd forintot kell megspórolnia, és ez az összeg az áremelkedéseket látva még nőhet is.

A polgármester szerint két dologban nem lesz változás: az óvodák és a bölcsődék fűtése nem változik, és a közvilágítás működéséhez sem nyúlnak hozzá. Ugyanakkor a fűtési szezon idejére bezárják a Savaria mozit, a Smidt Múzeumot és a Schrammel Múzeumot, a Savaria Szimfonikus Zenekar pedig a sportházban fog működni.

Az uszoda fenntartása jelen állás szerint egymilliárd forinttal kerülne többe jövőre, erre próbálnak valamilyen megoldást találni, mert nem szeretnék bezárni. A város takarékossági programja 74 pontból áll, 20 céget, intézményt és magát az önkormányzatot is érinti, és számításaik szerint kb. másfél milliárd forintos megtakarításhoz lehet elég.

A beszámolóból kiderült az is, hogy a tervek szerint az adventi vásárt megtartják, de más lesz, mint az eddigi években, és hogy létre akarnak hozni egy mentőhelyiséget a civil szervezetek számára egy olyan épületben, amit amúgy is kell fűteni, hogy ott folytathassák tevékenységüket.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.