Szabadon engedték a tálibok Mark Frerichs amerikai mérnököt egy fogolycsere keretében

szeptember 19., hétfő 10:29

A tálibok szabadon engedték hétfőn Mark Frerichs amerikai mérnököt egy afgán törzsi vezetőért cserébe. Basír Nurzait az Egyesült Államok 2005 óta tartotta fogva kábítószer-csempészettel vádolva.

Amír Hán Mottaki, a tálibok megbízott külügyminisztere a kabuli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az amerikait Kabul repülőterén cserélték ki Basír Nurzai törzsfőnökkel. Nurzait heroincsempészet miatt ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre az Egyesült Államokban.

Basír Nurzai. Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy Nurzai nem töltött be hivatalos tisztséget a táliboknál, de jelentős támogatást nyújtott a mozgalomnak, beleértve fegyverek szállítását is az 1990-es évek óta.

Mark Frerichs mérnök - aki az amerikai haditengerészet veteránja is - az Illinois állambeli Lombardból származik, egy évtizeden át dolgozott Afganisztánban fejlesztési projekteken. Két éve, 2020 februárjában elrabolták. Szabadon bocsátásáról Washingtonból egyelőre nem érkezett független megerősítés vagy hír - írta az AP hírügynökség.

Washington korábban szorgalmazta Frerichs szabadon bocsátását. Azután is, hogy a tálibok 2021 augusztusában az amerikai vezetésű külföldi erők kivonulásakor átvették a hatalmat Afganisztánban. Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy ügye befolyásolná a tálibok vezette kormány legitimitásáról alkotott véleményüket. Egyetlen külföldi kormány sem ismerte el hivatalosan a tálibokat.

Nurzai kiszabadulását követően röviden nyilatkozott, azt mondta, hogy büszke arra, hogy „hazám fővárosában, a testvéreim között lehetek." Nurzai ügyvédje tagadta, hogy védence drogkereskedő lett volna. Azzal érvelt, hogy a vádakat el kell utasítani, mert az amerikai kormány tisztségviselői megtévesztették Nurzait és elhitették vele, hogy nem fogják letartóztatni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt