Szabadon engedték a tálibok Mark Frerichs amerikai mérnököt egy fogolycsere keretében

külföld
2022 szeptember 19., 10:29

A tálibok szabadon engedték hétfőn Mark Frerichs amerikai mérnököt egy afgán törzsi vezetőért cserébe. Basír Nurzait az Egyesült Államok 2005 óta tartotta fogva kábítószer-csempészettel vádolva.

Amír Hán Mottaki, a tálibok megbízott külügyminisztere a kabuli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az amerikait Kabul repülőterén cserélték ki Basír Nurzai törzsfőnökkel. Nurzait heroincsempészet miatt ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre az Egyesült Államokban.

Egy tálib hadúr egy kabuli hotelben tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én.
photo_camera Basír Nurzai. Fotó: Wakil Kohsar/AFP

Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy Nurzai nem töltött be hivatalos tisztséget a táliboknál, de jelentős támogatást nyújtott a mozgalomnak, beleértve fegyverek szállítását is az 1990-es évek óta.

Mark Frerichs mérnök - aki az amerikai haditengerészet veteránja is - az Illinois állambeli Lombardból származik, egy évtizeden át dolgozott Afganisztánban fejlesztési projekteken. Két éve, 2020 februárjában elrabolták. Szabadon bocsátásáról Washingtonból egyelőre nem érkezett független megerősítés vagy hír - írta az AP hírügynökség.

Washington korábban szorgalmazta Frerichs szabadon bocsátását. Azután is, hogy a tálibok 2021 augusztusában az amerikai vezetésű külföldi erők kivonulásakor átvették a hatalmat Afganisztánban. Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy ügye befolyásolná a tálibok vezette kormány legitimitásáról alkotott véleményüket. Egyetlen külföldi kormány sem ismerte el hivatalosan a tálibokat.

Nurzai kiszabadulását követően röviden nyilatkozott, azt mondta, hogy büszke arra, hogy „hazám fővárosában, a testvéreim között lehetek." Nurzai ügyvédje tagadta, hogy védence drogkereskedő lett volna. Azzal érvelt, hogy a vádakat el kell utasítani, mert az amerikai kormány tisztségviselői megtévesztették Nurzait és elhitették vele, hogy nem fogják letartóztatni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.