Trudeau szerint Kanada jó helyen van a brit korona alatt

külföld
2022 szeptember 19., 05:25

„Ez nem prioritás számomra. Nem is olyasmi, amiről vitát nyitnék” - mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, amikor Erzsébet királynő temetésének előestéjén megkérdezték, mit gondol hazája esetleges kiválásáról a Nemzetközösségből. (Ezt az egykori brit gyarmatbirodalom részei alkotják. Bár Kanada 1867 óta független, ma is alkotmányos monarchia, amelynek hivatalosan III. Károly az uralkodója.)

photo_camera Justin Trudeau vasárnap a Downing Streeten, miután találkozott Liz Truss brit miniszterelnökkel Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/Anadolu Agency via AFP

„Számomra most nem tűnik jó ötletnek ilyen mély változást hozni egy olyan rendszerben, ami a világ legjobb, legstabilabb rendszerei közé tartozik” - folytatta Trudeau, aki éppen Londonban van, hogy részt vegyen az elhunyt uralkodó temetésén.

Az Ipsos friss felmérése szerint a kanadaiak 58 százaléka támogatna egy népszavazást a nemzetközösségi tagságról, pedig egy éve öt százalékkal kevesebben voltak ezen az állásponton. Mindössze 44 százalék mondta, hogy jó véleménye van III. Károlyról. (Le Monde)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.