Trudeau szerint Kanada jó helyen van a brit korona alatt

szeptember 19., hétfő 5:25

„Ez nem prioritás számomra. Nem is olyasmi, amiről vitát nyitnék” - mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, amikor Erzsébet királynő temetésének előestéjén megkérdezték, mit gondol hazája esetleges kiválásáról a Nemzetközösségből. (Ezt az egykori brit gyarmatbirodalom részei alkotják. Bár Kanada 1867 óta független, ma is alkotmányos monarchia, amelynek hivatalosan III. Károly az uralkodója.)

Justin Trudeau vasárnap a Downing Streeten, miután találkozott Liz Truss brit miniszterelnökkel Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/Anadolu Agency via AFP

„Számomra most nem tűnik jó ötletnek ilyen mély változást hozni egy olyan rendszerben, ami a világ legjobb, legstabilabb rendszerei közé tartozik” - folytatta Trudeau, aki éppen Londonban van, hogy részt vegyen az elhunyt uralkodó temetésén.

Az Ipsos friss felmérése szerint a kanadaiak 58 százaléka támogatna egy népszavazást a nemzetközösségi tagságról, pedig egy éve öt százalékkal kevesebben voltak ezen az állásponton. Mindössze 44 százalék mondta, hogy jó véleménye van III. Károlyról. (Le Monde)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt