Megáldhatják az azonos nemű flamand katolikusok házasságát

külföld
2022 szeptember 20., 15:58
comments 2

Szembeszállva a vatikáni doktrínával, lehetővé tennék az azonos neműek házasságának áldását a flamand római katolikus püspökök. A flamand egyházi vezetők erről adtak ki dokumentumot.

photo_camera Szivárványos zászló lobog Észak-Rajna-Vesztfáliában egy templom előtt. A Szent Amandus Plébániatanács a dattelni plébániatemplomban áldási szertartást tartott minden szerelmes számára. Fotó: FABIAN STRAUCH/dpa Picture-Alliance via AFP

A javaslat szerint a szertartásokon az azonos neműekért imádkozhatnak, kapcsolatukat megáldhatják, a kiadott dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza, ez a rituálé nem az, amit az Egyház szentségi házasságként definiál. A szertartás imával kezdődik, két ember családja és barátai előtt elköteleződik egymás felé, majd ismét ima, végül pedig a pap megáldja a párt.

A Vatikán doktrinális hivatala, a Hittani Kongregáció 2021 márciusában döntött úgy, hogy nem engedi az azonos neműek házasságának megáldását. A Kongregáció kifejtette ugyanakkor, hogy a döntéssel nem akar igazságtalanul megkülönböztetni senkit, csupán a házasság szentségének liturgikus szertartásának igazsága mellett áll. Ferenc pápa is kijelentette korábban, ellenzi az azonos neműek egyházi házasságát, a civil, polgári házasságot azonban támogatja.

Az Egyház azt tanítja, hogy bár a homoszexuális irányultság önmagában nem bűn, a homoszexuális cselekedet az.

A dokumentum szerint „egyesek szívesebben élnek párként, tartós és hűséges kapcsolatban egy partnerrel”, az ilyen kapcsolat pedig „a béke és a közös boldogság forrása is lehet”. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.