10 külföldi hadifoglyot engedtek szabadon az oroszok

szeptember 21., szerda 19:35
A szabadon engedett öt brit, két amerikai és egy-egy svéd, horvát és marokkói hadifogoly csoportképe. Fotó: SAUDI PRESS AGENCY/VIA REUTERS

Tíz. Ukrajnában elfogott külföldi harcost engedett szabadon az orosz hadsereg. A hadifoglyokat Szaúd-Arábia fővárosába, Rijádba repítették Oroszországból, mivel a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Szalmán közvetített a fogolycserében.

A tíz külföldi között két amerikai, egy svéd, egy marokkói, egy horvát és öt brit állampolgár van. A most kiszabadultak közül többet halálra ítéltek az őket elfogó donecki szeparatisták.

A hadifoglyok szabadon engedéséért Mohamed bin Szalman szaúdi koronaherceg járt közben. Oroszországból a szaúdi főváros repterére érkeztek meg 2022. szeptember 21-én. Fotó: SAUDI PRESS AGENCY/VIA REUTERS

Ilyen például Aiden Aslin és Shaun Pinner és a marokkói Szaadun Brahim , akiket Mariupolban fogtak el az orosz párti szeparatista erők. A szeparatista "népköztársaság" bírósága terrorizmussal vádolta a három férfit, akik zsoldosként harcoltak az országban, így halálra lehet őket ítélni. Aslin és társai viszont, bár részben elismerték bűnösségüket, állították, hogy ők az ukrán haditengerészet katonái voltak, így vonatkozik rájuk a hadifoglyokról szóló genfi megállapodás. Ugyanígy érvelt a szabadon engedésüket követelő brit kormány is.

Aiden Aslin, Shaum Pinner és Szaadun Brahim orosz fogságban. Fotó: KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY/Sputnik via AFP

Szintén rijádi gépen volt Alexander Drueke és Andy Tai Ngoc Huynh, két amerikai veterán, akik Harkiv környékén estek fogságba. Őket szintén terroristának tekintette az orosz kormány, akikre nem vonatkozik a genfi megállapodás, igaz, az oroszok már a háború elején közölték, hogy minden külföldi katonát zsoldosnak fognak tekinteni. Ez persze Drueke-re és Huynh-ra sem volt igaz, mindketten az ukrán hadsereg kötelékében harcoltak. (BBC, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt