Megszavazta a cseh szenátus a rezsicsökkentést

szeptember 21., szerda 6:26
12
Petr Fiala cseh miniszterelnök 2022. július 6-án az Európai Parlamentben Fotó: PATRICK HERTZOG/AFP

Kedd este a képviselőház után a szenátus is megszavazta az energiaárak korlátozását, amit a kormány terjesztett elő, különös tekintettel az áram és a földgáz árának hirtelen megnövekedésére.

A törvényt most már csak az államfőnek kell aláírnia ahhoz, hogy életbe léphessen, de Milos Zeman már jelezte előre, hogy egyetért a döntéssel.

A jogszabály értelmében egy kilowattóra áram - adókkal együtt - hat koronába (98 forint), egy kilowattóra földgáz pedig három koronába (49 forint) kerül majd a lakossági fogyasztóknak.

Petr Fiala ötpárti jobbközép kormánya ezzel reagál a Csehországban is elszabadult energiaárakra.

A törvénymódosításhoz a kormány rendeletet ad ki, hogy pontosítsa a részleteket, elsősorban a maximális árakat, és hogy azok pontosan a fogyasztók mely kategóriáira vonatkoznak. Az árplafon egyelőre nem vonatkozik a nagyipari fogyasztókra.

A törvény szól arról is, hogy az energiaszolgáltatók valamilyen módon jogosultak lesznek veszteségeik pótlására az államtól.

A kormány várhatóan október 5-én adja ki a rendeletet. Erre alig néhány nappal azután kerülhet sor, hogy szeptember 30-án rendkívüli ülést tartanak az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei. A téma a Bizottságban egy esetleges európai árplafon bevezetése lesz.

A tervezett intézkedések hozzávetőleg 130 milliárd koronába kerül a cseh államnak: ennek az összegnek számottevő részét - mintegy 70 milliárd koronát - a kormány a nagy energiaszolgáltatók, a bankszektor és az olajipar rendkívüli nyereségeinek megadóztatásával tervezi fedezni. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt