Négyhetes gördülő sztrájkba kezdtek a Közgazdasági Politechnikum tanárai

oktatás
2022 szeptember 21., 05:06
A Közgazdasági Politechnikum sztrájkoló tanárai
photo_camera A Közgazdasági Politechnikum sztrájkoló tanárai Fotó: poli.hu

„Mi, a Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium alulírott tanárai tiltakozunk a kormány oktatáspolitikája ellen; követeljük, hogy érdemben tárgyaljanak a pedagógus-szakszervezetetekkel, és hajtsák végre mindazokat a szakmai és gazdasági reformokat, melyek egy európai szellemű, demokratikusan működő oktatási rendszer létrehozásához és a pedagóguspálya társadalmi megbecsülésének biztosításához elengedhetetlenek” - így kezdődik a Politechnikum tanárainak felhívása, amit hétfőn tettek közzé, és amiben a sztrájk alapjogként való elismerését és a pedagógusok béreinek érdemi emelését követelik.

„Tiltakozásunkat és az állami szférában foglalkoztatott kollégáink iránti szolidaritásunkat a mai naptól kezdődően egy 4 hétig tartó gördülő sztrájkkal fejezzük ki. A következő hónapban kétnaponta, egy-egy tanóra idején nem vesszük fel a munkát”

- írják, kiegészítve azzal, hogy törekvéseikkel a diákok szüleinek döntő többsége egyetért, és a sztrájkot támogatja. Összesen 47 pedagógus írta alá az ívet.

Keddi posztjukban a tanárok arról írnak, hogy felolvasták nyilatkozatukat a diákoknak, és fórum keretein beszéltek velük arról, mi a baj szerintük az oktatással, mi a szakszervezet szerepe ilyen helyzetben, illetve mi a különbség a sztrájk és a polgári engedetlenség között. A fórumon felszólalt az egyik végzős diák is.

Szerdán sztrájkolnak a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium tanárai is, összesen 35-en, ők az első két órában csatlakoznak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett gördülő sztrájkhoz. Ugyanitt a diákok és szülők 9.55-től tiltakoznak egy performansz keretében.

Sztrájkolnak a tanárok továbbá a XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Farkasréti Általános Iskolában, a XXIII. kerületi Fekete István Általános Iskolában, a pasaréti Szabó Lőrinc Általános Iskola és Gimnáziumban, a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban és a komáromi Petőfi Sándor Általános Iskolában is.

Hétfőn a PDSZ három vidéki és egy budapesti iskolában zajló sztrájkról számolt be: a pécsi Cserepka Iskolában 36 tanár tiltakozott hétfőn és kedden, a nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumban szintén 36-an sztrájkoltak, de tiltakoztak a Sashalmi Tanodában, a vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában, és a budapesti Jelky András Gimnáziumban is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.