Elfogadta a XII. kerületi önkormányzat a brutális téli rezsiszigort

gazdaság
2022 szeptember 22., 08:53
comments 16

"Az áramot az eddigieknél 12-szer drágábban, a gázt 11,5-ször drágábban tudja megvenni a XII. kerületi önkormányzat. Ez 2,5 milliárdos plusz kiadást jelent, miközben a költségvetés 15 milliárdos" - ezzel vezette fel Pokorni Zoltán polgármester a képviselő-testület ülésén azt a megszorítócsomagot, amit a főváros egyik leggazdagabb kerülete vezet be.

Mivel a bölcsődéket és az óvodákat mindenáron nyitva tartják, hogy a szülők dolgozhassanak, a többi intézménynél még nagyobbat kell spórolni. (Ugyanakkor az óvodákban is legfeljebb 20-22 fok lesz, a bölcsődék öltözőhelyiségeiben 24 fok. Novembertől emelkedik a bölcsődei gondozás díja is, a kerületben élőknél napi 1400 forintról 1700 forintra, nem kerületieknek 2 800 forintról 3 400 forintra, de a különböző kedvezmények megmaradnak.)

Januártól három hónapra bezár

  • a MOM Kulturális Központ,
  • a Barabás-villa,
  • a Jókai Klub,
  • a Hegyvidék Galéria,
  • a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény,
  • a Városmajori uszoda,
  • a MOM Sportközpont
  • és a Városmajori focipályák (egész pontosan nem fedik be őket)

Az eredeti tervben szerepelt két, az idősek nappali ellátását végző gondozási központ is. Végül úgy döntöttek, hogy ezek közül csak az egyiket, a Normafánál lévőt zárják be, a Németvölgyi nyitva marad, mert fontos, hogy az idősek azt érezzék, hogy közösségbe tartoznak. A kulturális intézmények közül a Szalon és a Lóvasút is hasonló okok miatt úszta meg a téli bezárást.

Bevezetik az önkormányzati hivatalokban, hogy lehetőség szerint a héten csak három napot legyenek bent a hivatalban, két napot otthonról dolgozzanak.

Az eddigi fűtési támogatás helyett rezsitámogatást vezetnek be a rászorulóknak és az egyedülálló időseknek. Ennek az összege eddig 12 ezer forint volt, most 13 lesz, de szélesebb kör kaphatja.

Az önkormányzat 20 százalékkal növeli majd a közétkezési díjakat, de csak január elsejétől, addig az alapanyagárak miatti többletköltségeket átvállalja. Az önkormányzati lakások bérleti díjának megemelését is elhalasztják idén.

Bérleti díjkedvezményt adnak a Waldorf iskolának és a megváltozott munkaképességű Ízlelő étteremnek.

Az ülés alatt Pokorni megjegyezte, hogy milyen meleg van a teremben, nem mutatnak jó példát, pedig ő még pulóvert is felvett. Jelezték neki, hogy még nem fűtenek.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.