Kína „készen áll a harcra”, hogy elnyomhassa az ujgurokat

szeptember 23., péntek 9:45

Legalábbis Kína ENSZ-nagykövete a Guardian szerint fogalmazott úgy, hogy Peking készen áll a „harcra”, miután már érezhető nyomás nehezedik Kínára a Hszincsiang tartományban élő ujgurok jogaival való visszaélésekkel szembeni nemzetközi fellépés miatt. Peking visszautasította a vádakat, és a nemzetközi fellépést „külső beavatkozásnak” nevezte.

Azt állítják, hogy a létesítmények – amelyek létezését kezdetben még tagadták –, ahol ujgurokat tartott fogva, valójában szakképzési központok voltak, ezeket pedig azóta bezárták, mert az ott tanulok „végeztek tanulmányaikkal”.

Mindeközben az ujgur kisebbség vezetője pedig felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el népirtásként Kína tevékenységét. Az Ujgur Világkongresszus elnöke, Dolkun Isza csütörtök este a bécsi parlament előtt arról beszélt, hogy Kína el akarja törölni a kisebbséget, kultúráját és vallását.

Dolkun Isza Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

Az MTI szemléje szerint Szajragul Szaujtbaj aktivista, akit a kínai hatóságok átnevelő táborba zártak, úgy fogalmazott, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosságának jelentése után azt reméli, hogy a nemzetközi közösség határozottabban lép fel a Peking által elkövetett bűncselekmények ellen.

Dolkun Isza szerint a helyzet az elmúlt öt-hat évben jelentősen romlott, és legalább hárommillió ujgur került átnevelő táborokba. Becslések szerint több mint egymillió ujgur gyereket választottak el a szüleitől – ehhez hozzátette, hogy az ő anyja is egy átnevelő táborban halt meg.

Az ujgur kisebbség vezetője szerint Peking az ujgur kisebbség fizikai megsemmisítésére törekszik. Ennek eszközei egyebek között a sterilizáció, a kényszermunka, valamint a mecsetek és temetők lerombolása. Szerinte Peking „ideológiai betegségként” tekint az ujgurok által követett muszlim vallásra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt