KitchenAid robotgép helyett egy 13. századi latin nyelvű kottát vásárolt egy amerikai férfi

külföld
2022 szeptember 23., 17:58
comments 5

KitchenAid mixert, könyvespolcot vagy vintage ruhákat szeretett volna venni egy ingatlanvásáron a Maine állambeli férfi, ehelyett egy 700 éves kincset talált. Will Sideri konyhai eszköz helyett egy falon függő, bekeretezett dokumentumba botlott. A latin betűk, kották, arany díszítés és bonyolult írás volt rajta. Egy matricán az állt, hogy Kr. u. 1285. Végül 75 dollárért vásárolta meg.

A tudósok megerősítették, hogy a pergamen a franciaországi Beauvais katedrálisban használt Beauvais-i misekönyvből származik. A 13. század végén keletkezhetett és a római katolikus istentiszteleteken használták. A férfi felvette a kapcsolatot egykori professzorával, aki azonnal felismerte, mert a főiskola gyűjteményében van egy hasonló kézirat.

A pergamen egy imakönyv és a papi liturgia része volt, mondta Lisa Fagin Davis, az Amerikai Középkori Akadémia ügyvezető igazgatója és a bostoni Simmons Egyetem kézirat-tanulmányok professzora. A teljes misekönyv egykor William Randolph Hearst újságkiadó tulajdonában volt. Az 1940-es években eladták, és - a tudósok megdöbbenésére - lapokra szedték.

Ez a gyakorlat a 20. század elején általános volt. „Egyedi kéziratok ezreit semmisítették meg és szórták szét ilyen módon” - mondta Davis, aki eddig a 309 oldalas misekönyvből több mint 100 oldalt találta meg, szerte az országban.

A Sideri által megvásárolt oldal különösen érdekes a tudósok számára, sokkal jobb állapotban van, mint a többi. Davis szerint a pergamen értéke meghaladja a 10 ezer dollárt. Sideri azonban azt mondta, hogy nem áll szándékában eladni. „A nap végén ez valami olyan dolog, amiről tudom, hogy király” - mondta. „Nem azért vettem meg, hogy eladjam.” (AP News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.