Megszavazták a fizetős parkolást Józsefvárosban

szeptember 23., péntek 4:54
30

Döntött a józsefvárosi képviselő-testület, hogy 2023-tól megszűnik a lakók ingyenes parkolása. A lakossági parkolási engedélyek korábban 100 százalékos önkormányzati támogatásban részesültek: a csütörtökön megszavazott rendelet szerint ez a kedvezmény most lakásonként az első autó esetén 80 százalékra, a második autó esetén 50 százalékra csökkenhet. Mindezt Facebookon jelentette be a Színes Erzsébetváros.

A VIII. kerületben új parkolási zónák lesznek, a parkolási engedélyeket pedig attól függően határozzák meg, hogy valaki az A, B, vagy C zónában lakik. Az A zónában élő autósoknak évente lakásonként az első autóra 30 ezer forintot, a B zónában 24 ezret, a C zónában 18 ezret kell fizetniük. Lakásonként két darab autóra lehet parkolási engedélyt kérni, de a második aura már magasabb – 75 000, 60 000, 45 000 – lesz az éves parkolás.

A nagycsaládosok és a nyugdíjasok igényelhetnek kedvezményt, azok pedig, akik nem tartoznak ezekbe a kategóriákba, de szociálisan rászorulnak, továbbra is fordulhatnak az önkormányzathoz támogatásért.

A VIII. kerület éves szinten eddig 1,5 milliárd forinttal támogatta a közterületi parkolást. Az új szabályozástól azt várják, hogy növekszik mind a helyben lakók, mind az itt dolgozók számára rendelkezésre álló szabad helyek száma, csökken a károsanyag-kibocsátás, jobb lesz az életminőség, és ami talán a legfontosabb, hogy több, korábban elérhetetlen közterület felszabadul hasznosításra, illetve a gyalogos és alternatív közlekedési módok számára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt