Megszavazták a fizetős parkolást Józsefvárosban

Budapest
2022 szeptember 23., 04:54
comments 30

Döntött a józsefvárosi képviselő-testület, hogy 2023-tól megszűnik a lakók ingyenes parkolása. A lakossági parkolási engedélyek korábban 100 százalékos önkormányzati támogatásban részesültek: a csütörtökön megszavazott rendelet szerint ez a kedvezmény most lakásonként az első autó esetén 80 százalékra, a második autó esetén 50 százalékra csökkenhet. Mindezt Facebookon jelentette be a Színes Erzsébetváros.

A VIII. kerületben új parkolási zónák lesznek, a parkolási engedélyeket pedig attól függően határozzák meg, hogy valaki az A, B, vagy C zónában lakik. Az A zónában élő autósoknak évente lakásonként az első autóra 30 ezer forintot, a B zónában 24 ezret, a C zónában 18 ezret kell fizetniük. Lakásonként két darab autóra lehet parkolási engedélyt kérni, de a második aura már magasabb – 75 000, 60 000, 45 000 – lesz az éves parkolás.

A nagycsaládosok és a nyugdíjasok igényelhetnek kedvezményt, azok pedig, akik nem tartoznak ezekbe a kategóriákba, de szociálisan rászorulnak, továbbra is fordulhatnak az önkormányzathoz támogatásért.

A VIII. kerület éves szinten eddig 1,5 milliárd forinttal támogatta a közterületi parkolást. Az új szabályozástól azt várják, hogy növekszik mind a helyben lakók, mind az itt dolgozók számára rendelkezésre álló szabad helyek száma, csökken a károsanyag-kibocsátás, jobb lesz az életminőség, és ami talán a legfontosabb, hogy több, korábban elérhetetlen közterület felszabadul hasznosításra, illetve a gyalogos és alternatív közlekedési módok számára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.