Nincs már több pénze az államnak idén állategészségügyi támogatásra

mezőgazdaság
2022 szeptember 23., 06:09
comments 4

Kimerült a 12,5 milliárd forintos állategészségügyi támogatási keret, amit csak jövőre nyitna újra az állam - írja az Agrárminisztérium válasza alapján a vg.hu. Ennek a támogatásnak az lenne a célja, hogy megelőzzék és felszámolják az állatállományokat veszélyeztető állatbetegségeket. A minisztérium válasza szerint idén erre már nem jut pénz. Mivel a keret kimerült, augusztus 12. óta már nem is fogadnak be ezen a jogcímen beadott támogatási igényt.

Az idei keretből 2,5 milliárdot a baromfiágazatban, 8,5 milliárdot egyéb állattenyésztési ágazatokban, például a sertéstartóknál, 1,5 milliárd forintot pedig a vemhes üszőkre vonatkozó állategészségügyi szolgáltatásra, gyógykezelésre és immunizálásra osztottak ki.

Egy csirketartó a lapnak azt mondta, hogy ez a támogatás 12,6 forint volt egyedenként, ennek megszüntetése pedig 6-7 millió forinttal növeli a költségeit, ez pedig megjelenhet az árakban. Eddig szívesen adott a csirkéknek vitaminokat és probiotikumokat, most viszont a vitaminokon valószínűleg spórolnia kell.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.