Üzbegisztán vallási vezetői arra szólítják fel a lakosokat, hogy ne vegyenek részt Oroszország Ukrajna elleni háborújában

háború
2022 szeptember 23., 16:30
comments 9

Az üzbég vallási vezetők kiadtak egy fatvát - egy vallásjogi döntést -, ami szerint az ország állampolgárainak nem szabad részt venniük az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban, mert az ellentétes lenne az iszlám hitelveivel.

Orosz katona gyakorlatozik augusztus elején az üzbég-afgán határ közelében
photo_camera Orosz katona gyakorlatozik augusztus elején az üzbég-afgán határ közelében Fotó: Sputnik via AFP

Egyes „terrorszervezetek” tagjai a dzsihádra hivatkozva próbáltak muszlimokat toborozni az ukrajnai háborúba, írják. A vallási vezetők szerint „egy muszlim nem vehet részt semmilyen katonai akcióban, kivéve ha a hazája védelmében teszi azt.” Az is ellentétes az iszlám hitelveivel, hogy valaki nem muszlimokkal együtt harcoljon egy másik nem muszlim közösség ellen. Azt, hogy melyik „terrorista szervezetekre” utalnak, nem részletezik.

A nyilatkozatot azt követően adták ki, hogy Oroszország gyorsított állampolgársági eljárást ajánlott fel azoknak a külföldieknek, akik csatlakoznak az orosz hadsereghez. Ezen kívül katonai nyilvántartási és sorozási irodát nyitnak a külföldiek számára.

Üzbegisztán államügyészei is figyelmeztették az állampolgárokat, hogy ne csatlakozzanak külföldi hadseregekhez, mert a külföldi katonai konfliktusokban harcolókat az üzbég törvények szerint büntetőeljárás alá vonhatják.

A közösségi médiában elterjedt egy videó két üzbégről, akik az ukrán és orosz erők közötti harcokban estek fogságba. A fogvatartottak elmondták, hogy Moszkvában toborozták őket. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.