Üzbegisztán vallási vezetői arra szólítják fel a lakosokat, hogy ne vegyenek részt Oroszország Ukrajna elleni háborújában

szeptember 23., péntek 16:30
10

Az üzbég vallási vezetők kiadtak egy fatvát - egy vallásjogi döntést -, ami szerint az ország állampolgárainak nem szabad részt venniük az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban, mert az ellentétes lenne az iszlám hitelveivel.

Orosz katona gyakorlatozik augusztus elején az üzbég-afgán határ közelében Fotó: Sputnik via AFP

Egyes „terrorszervezetek” tagjai a dzsihádra hivatkozva próbáltak muszlimokat toborozni az ukrajnai háborúba, írják. A vallási vezetők szerint „egy muszlim nem vehet részt semmilyen katonai akcióban, kivéve ha a hazája védelmében teszi azt.” Az is ellentétes az iszlám hitelveivel, hogy valaki nem muszlimokkal együtt harcoljon egy másik nem muszlim közösség ellen. Azt, hogy melyik „terrorista szervezetekre” utalnak, nem részletezik.

A nyilatkozatot azt követően adták ki, hogy Oroszország gyorsított állampolgársági eljárást ajánlott fel azoknak a külföldieknek, akik csatlakoznak az orosz hadsereghez. Ezen kívül katonai nyilvántartási és sorozási irodát nyitnak a külföldiek számára.

Üzbegisztán államügyészei is figyelmeztették az állampolgárokat, hogy ne csatlakozzanak külföldi hadseregekhez, mert a külföldi katonai konfliktusokban harcolókat az üzbég törvények szerint büntetőeljárás alá vonhatják.

A közösségi médiában elterjedt egy videó két üzbégről, akik az ukrán és orosz erők közötti harcokban estek fogságba. A fogvatartottak elmondták, hogy Moszkvában toborozták őket. (Meduza)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt