33 millió metamfetamin tablettát foglaltak le Laoszban

bűnügy
2022 szeptember 24., 18:03

A laoszi hatóságok a valaha volt harmadik legnagyobb metamfetamin-lefoglalásukat hajtották végre: 33 millió tablettát és 500 kilogramm kristályos metamfetamint koboztak el – közölte szombaton az ENSZ bűnüldöző hivatalának egyik tisztviselője. A The Washington Post cikke szerint Bokeo északnyugati tartományának egyik ellenőrző pontjánál állítottak meg egy kamiont a Kings Roman Casino közelében, amiben 200 ezer tablettát találtak.

Ez az akció felfedett egy emberkereskedő csoportot, a sofőr kihallgatását követően pedig sokkal nagyobb lefoglaláshoz vezetett. A környék Laosz egy különleges gazdasági övezete, amely gyakorlatilag a nemzeti jogtól függetlenül működik. Ilyen zónák találhatók a szomszédos országokban, Laoszban, Mianmarban és Kambodzsában, amelyek mindegyikében laza a bűnüldözés.

photo_camera Fotó: police.hu

Egy 2021-es jelentés szerint a kartellek nemcsak a droggyártás volumenét emelték meg, de új gyártási lokációkat, új csempészútvonalakat és új kuncsaftokat is találtak. Míg az átlagos délkelet-ázsiainak csak szenvedést hozott a koronavírus, addig a régió drogkartelljei a felfordult állapotok közepette gyümölcsözőbbé tették az üzletüket.

A CNN korábbi cikke szerint mint hogy az olcsó metamfetamin kínálata megnőtt, az árak a gazdasági összemolás közepette is alacsonyak tudtak maradni, ami hozzájárult a kereslet és a használat növekedéséhez. Az új kereskedelmi útvonalak java része Laoszon keresztül vezet, itt tavaly csúcsra járt a lefoglalt metamfetamin és a gyártásához szükséges vegyszerek mennyisége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.