Házakat mosott a tengerbe Kanadában a Fiona

időjárás
2022 szeptember 25., 09:36

Házakat mosott a tengerbe és elektromos vezetékeket szakított le Kanada Atlanti-óceáni partvidékén a Fiona nevű trópusi vihar. Newfoundland tartományban egy nőt a tengerbe sodort a vihar, egyelőre keresik.

A Fiona hurrikán a Karibi-térségből indult, Puerto Rico lakosságának 80 százalékát el is vágta az áramtól és hatalmas pusztítást okozott. Pénteken hurrikánról trópusi viharrá minősítették, mert valamelyest vesztett az erejéből. Ettől még nagyon tartottak tőle a kanadai hatóságok, arra számítva, hogy ez lesz a valaha volt legnagyobb vihar, ami az ország partvidékén pusztít. Meteorológusok előre figyelmeztettek, hogy a Fiona lehet "Kanada Sandy hurrikánja", utalva arra a viharra, ami 2012-ben 223 ember halálát okozta az atlanti partvidéken.

Fiona öt kanadai tartományon söpört át 160 km/órás széllel, rengeteg esővel elárasztva a partot.

photo_camera Viharkárok Newfoundland-ben. Fotó: HANDOUT/AFP

A vihar többszáz embert hagyott áram nélkül, az ár pedig Newfoundland egyes részein több házat is a tengerbe mosott. A CBC kanadai televízió riportere szerint egész utcák tűntek el a viharban, a hatóságok szerint nagyjából 20 épület veszett oda. Többen meg is sérültek, amikor a házuk elkezdett összeomlani a viharban, egy nőt pedig a tengerből kellett kimenteni, miután a házát elsodorta az ár.

Justin Trudeau miniszterelnök bejelentette, hogy Nova Scotia tartományban a hadsereget is bevetik a mentésben és a helyzet kezelésében, és hozzátette, hogy a szövetségi kormány minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy segítsen a bajba jutottakon. Azt is bejelentette, hogy a viharkárok miatt nem tud elutazni Japánba Abe Sinzó miniszterelnök temetésére. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.