A sarkon is túlnyúló élőlánccal tiltakozott a pedagógusok helyzete ellen az ország egyik legjobb gimnáziuma

oktatás
2022 szeptember 26., 07:15
comments 6

Tanárok, diákok, szülők és öregdiákok is részt vettek a demonstráción, amit az ország egyik legjobb iskolájaként számon tartott Fazekas Mihály Gimnázium tantestületének nagyjából 50 tagja hirdetett meg az iskola épülete elé, hogy a tanárok és iskolák egyre nehezebb egzisztenciális és szakmai helyzete ellen tiltakozzon.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A tüntetés élőláncból és közös éneklésből állt, és még a becsöngetés előtt véget ért, de a szervezők jelezték, hogy ha továbbra sem ül le tárgyalni a kormány a tanárokkal, akkor a jövőben egyre radikálisabb eszközökkel fogják folytatni a tiltakozást. Az október 5-ére meghirdetett egységes pedagógussztrájkon is részt fognak venni.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az egyik szervező, a Fazekasban tanító Ujlaki Tibor kérdésünkre elmondta, hogy mivel még nem nyúltak a polgári engedetlenség eszközéhez, így egyelőre fenyegető levelet sem kaptak, de a tanári karból így is sokan félnek, és ezért nem mernek kiállni.

Ujlaki Tibor
photo_camera Ujlaki Tibor Fotó: Bankó Gábor/444

"Az iskola tanárai is annyira egységesek, mint az ország: megosztottak vagyunk. Szeretnénk demokraták lenni, de demokratának lenni azt jelenti, hogy nem félni. Mégis nagyon sokan félnek. A kormányzat cinikus módon erre a félelemre és a megosztásra törekszik" - tette hozzá Ujlaki.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.