2022 szeptember 26., 13:20

Orbán viszonválasza: A baloldal a háború oldalán áll

A baloldal a háború oldalán áll - szűrte le Orbán az ellenzéki felszólalásokból; ezzel kezdte legalábbis viszonválaszát, miután végighallgatta a frakcióvezetők felszólalásait napirend előtti beszéde után.

A Mi Hazánk frakcióvezetőjére, Toroczkai Lászlóra Orbán úgy reagált, hogy a szankciókat hathavonta szavazzák meg: a nemzeti konzultáció épp ezért időszerű, mert újabb és újabb meghosszabbítások előtt állunk.

Hozzátette, hogy Magyarország az olajszankciókat nem szavazta meg - Magyarországra, Szlovákiára és Csehországra vonatkozik a kivétel, mert ide olaj csak vezetékeken keresztül érkezik. Azt is leszögezte, hogy a nukleáris energiát érintő szankciók magyar kezdeményezésre nem kerültek napirendre. A többi szankciót megszavaztuk, folytatta Orbán, mert nem érintik olyan súlyosan a magyar gazdaságot, és az uniós egység is fontos.

Elmondta, hogy a rendszerhasználati díjak azért léteznek, mert a megújuló energiaforrásokat rá kell vezetni a rendszerre - így támogatjuk a zöldenergiát, napenergiát. Az ÁFA-csökkentés sem észszerű javaslat szerinte: az így befolyó pénzeket a rezsicsökkentési alapba csatornázzuk, enélkül nem tudnánk fizetni a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig sem. A vagyonadót nem támogatják.

Kifejtette, hogy a távközlési cégek és bankok, kereskedelmi hálózatok fizetik az extraprofit-adót, és ezekben a szektorokban még mindig meghatározó a külföldi tulajdon.

Erős mondat volt, amikor arról beszélt, hogy a roma-felzárkóztatási programra szükség van, folytatni fogják, mert „folytatni kell a magyar cigányság felzárkóztatását a középosztály útján”.

Ungár Péternek válaszul azt üzente, hogy sokat tettek az orosz energiafüggőség felszámolásáért. A Gyurcsány kormány által eladott 25 százaléknyi MOL-részvényt nem voltunk hajlandóak eladni, hanem visszavettük; 2010-ben két gáz-interkonnektor működött, ma hat, és a stratégiai jelentőségű gáztározókat is visszavásároltuk. A szélenergiáról vita van a kormányon belül, mondta Orbán, de ez még nem dőlt el.

Szerinte azonnali tárgyalásra van szükség az USA és Oroszország között a békéről. Nem ismerik a nemzetközi politikai realitását azok, tette hozzá, akik azt hiszik, hogy Ukrajna és Oroszország fog tudni megállapodni a békéről.

Gurmai Zita széteső társadalomra való utalására azt reagálta, hogy szerinte politikustársa összekeveri az országot a Magyar Szocialista Párttal.

Szabó Tímeának címezve kijelentette, hogy a kata-döntéssel nem emelték az adót, hanem épp ellenkezőleg, csökkentették.

Gelencsér Ferencnek azt mondta, hogy ők nem elosztogatták a pénzt, hanem visszaadták a nyugdíjasoknak az elvett 13. havi nyugdíjat - támogatták a 25 év alattiakat az adókedvezménnyel, akiket állítólag a momentumosok is támogatnak, és megemelték a minimálbért.

Arra a felvetésre, hogy nem szabad tárgyalni az oroszokkal, Gelencsérnek azt üzente: „Át fogom adni az üzenetét Macron elnöknek és Scholz kancellárnak, akik rendszeresen tárgyalnak az oroszokkal.”

Végezetül Orbán utalást tett arra, hogy azért támogatja a háborút a baloldal, mert törvénytelen támogást fogadtott el külföldről az ellenzék a választási kampányban: „Aki fizeti a számlát, az kéri a nótát.”