Szijjártó szerint az energiafüggőség felszámolásához van szükség a Roszatom vezette paksi bővítésre

belföld
szeptember 26., 15:45
comments 10

Magyarország nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paksi Atomerőmű építését, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közgyűlésének plenáris ülésén Bécsben. A külügyminiszter a tervezett EU-s szankciókkal kapcsolatban ismét vörös vonalakról beszélt: Magyarország nem támogatja a műszaki, építési és informatikus szolgáltatások szankcióját. Elmondása szerint az ügynek nincs se orosz, se ukrán aspektusa, csupán a magyar nemzeti érdekről van szó.

photo_camera Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Miközben az EU recesszióba tart, és nagyon komoly ellátási gondokkal küzd, Szijjártó Péter szerint nem létezik energiapiac, írja az MTI. Ezen körülmények között pedig megnövekedett a nukleáris energia jelentősége: energia-utánpótlásként szolgálhat.

Szijjártó szerint a nukleáris energia szuverenitáskérdés: csökkenti a függőséget a teljesen energiafüggő környezetben.

A szankciók első csomagja kimondta, hogy a nukleáris energia nincs szankcionálva, emlékeztetett Szijjártó, aki szerint bizonyos EU-s országok túlteljesítik az elvárásokat, és akadályokat gördítenek a nukleáris beruházások elé. Szijjártó a brüsszeli intézkedéseket, a nemzeti exporthatóság tevékenységét és az európai banki műveletet, melyek gátolják az erőmű építését, a szuverenitásunk elleni támadásként értékeli.

A külügyminiszter szerint a két új reaktor megfelel a legszigorúbb biztonsági normáknak, és elmondta, hogy a projekt megkapta a végleges engedélyt, az első betonelemeket jövő ősszel fektethetik le. Elmondása szerint a létesítmény várhatóan 2030-ban lesz üzemképes.

Arról is beszélt, hogy Magyarország kérvényt nyújtott be a jelenlegi nukleáris reaktorai élettartamának meghosszabbítására. „Reméljük, hogy az EU intézmények tárgyszerűen fogják ezt elbírálni, mindenfajta ideológiai, politikai megközelítés nélkül.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt