Szijjártó szerint az energiafüggőség felszámolásához van szükség a Roszatom vezette paksi bővítésre

belföld
2022 szeptember 26., 15:45
comments 10

Magyarország nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paksi Atomerőmű építését, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közgyűlésének plenáris ülésén Bécsben. A külügyminiszter a tervezett EU-s szankciókkal kapcsolatban ismét vörös vonalakról beszélt: Magyarország nem támogatja a műszaki, építési és informatikus szolgáltatások szankcióját. Elmondása szerint az ügynek nincs se orosz, se ukrán aspektusa, csupán a magyar nemzeti érdekről van szó.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere
photo_camera Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Miközben az EU recesszióba tart, és nagyon komoly ellátási gondokkal küzd, Szijjártó Péter szerint nem létezik energiapiac, írja az MTI. Ezen körülmények között pedig megnövekedett a nukleáris energia jelentősége: energia-utánpótlásként szolgálhat.

Szijjártó szerint a nukleáris energia szuverenitáskérdés: csökkenti a függőséget a teljesen energiafüggő környezetben.

A szankciók első csomagja kimondta, hogy a nukleáris energia nincs szankcionálva, emlékeztetett Szijjártó, aki szerint bizonyos EU-s országok túlteljesítik az elvárásokat, és akadályokat gördítenek a nukleáris beruházások elé. Szijjártó a brüsszeli intézkedéseket, a nemzeti exporthatóság tevékenységét és az európai banki műveletet, melyek gátolják az erőmű építését, a szuverenitásunk elleni támadásként értékeli.

A külügyminiszter szerint a két új reaktor megfelel a legszigorúbb biztonsági normáknak, és elmondta, hogy a projekt megkapta a végleges engedélyt, az első betonelemeket jövő ősszel fektethetik le. Elmondása szerint a létesítmény várhatóan 2030-ban lesz üzemképes.

Arról is beszélt, hogy Magyarország kérvényt nyújtott be a jelenlegi nukleáris reaktorai élettartamának meghosszabbítására. „Reméljük, hogy az EU intézmények tárgyszerűen fogják ezt elbírálni, mindenfajta ideológiai, politikai megközelítés nélkül.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.