A NASA szerint új korszakba léptünk, képesek lehetünk megvédeni magunkat az aszteroidáktól

űr
2022 szeptember 27., 04:40
comments 3

„Az emberiség új korszakába lépünk. Abba a korszakba, amikor képesek vagyunk olyan veszélytől is megvédeni magunkat, mint egy aszteroida becsapódása” - mondta a NASA egyik vezetője, miután sikerült ütköztetni a Dart nevű űrszondát a 160 méter széles, Dimorphos névre keresztelt aszteroidával.

photo_camera A Dimorphos 11 másodperccel az ütközés eőltt Fotó: NASA/via REUTERS

A következő hetekben bizonyosodhat be, valóban sikerült-e módosítani a Dimorphos pályáját, de a 11 millió kilométerről érkező képek alapján minden a terv szerint haladt, írja a BBC.

A Dimorphos mostanáig nagyjából 11 óra és 55 perc alatt került meg egy másik, 780 méter széles aszteroidát, a Didymost. Jó esetben ez néhány perccel csökkenni fog, ami - ha a Föld felé tartott volna - elég lenne ahhoz, hogy elkerülje a bolygónkat. (A Dimorphos a pálya módosítása után sem jelent veszélyt ránk.)

link Forrás

Bár a legnagyobb aszteroidák 95 százalékát már azonosították, és a számítások alapján nem jönnek közel hozzánk, még mindig vannak kisebb, ismeretlen darabok, amelyek képesek lennének pusztítást végezni. Egy Dimorphos-méretű aszteroida - ami kétszer akkora, mint az Eiffel-torony - például egy kilométer átmérőjű, több száz méter mély krátert vájna a Földbe.

photo_camera Az űrszonda a NASA illusztrációján Fotó: NASA/Johns Hopkins/via REUTERS

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.