A NASA szerint új korszakba léptünk, képesek lehetünk megvédeni magunkat az aszteroidáktól

űr
2022 szeptember 27., 4:40
comments 3

„Az emberiség új korszakába lépünk. Abba a korszakba, amikor képesek vagyunk olyan veszélytől is megvédeni magunkat, mint egy aszteroida becsapódása” - mondta a NASA egyik vezetője, miután sikerült ütköztetni a Dart nevű űrszondát a 160 méter széles, Dimorphos névre keresztelt aszteroidával.

photo_camera A Dimorphos 11 másodperccel az ütközés eőltt Fotó: NASA/via REUTERS

A következő hetekben bizonyosodhat be, valóban sikerült-e módosítani a Dimorphos pályáját, de a 11 millió kilométerről érkező képek alapján minden a terv szerint haladt, írja a BBC.

A Dimorphos mostanáig nagyjából 11 óra és 55 perc alatt került meg egy másik, 780 méter széles aszteroidát, a Didymost. Jó esetben ez néhány perccel csökkenni fog, ami - ha a Föld felé tartott volna - elég lenne ahhoz, hogy elkerülje a bolygónkat. (A Dimorphos a pálya módosítása után sem jelent veszélyt ránk.)

Bár a legnagyobb aszteroidák 95 százalékát már azonosították, és a számítások alapján nem jönnek közel hozzánk, még mindig vannak kisebb, ismeretlen darabok, amelyek képesek lennének pusztítást végezni. Egy Dimorphos-méretű aszteroida - ami kétszer akkora, mint az Eiffel-torony - például egy kilométer átmérőjű, több száz méter mély krátert vájna a Földbe.

photo_camera Az űrszonda a NASA illusztrációján Fotó: NASA/Johns Hopkins/via REUTERS

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt