Fáznak a vasutasok, levélben kérik Orbánt, hogy vonja vissza a 18 fokos rendeletet

POLITIKA
2022 szeptember 27., 08:03
comments 13

Embertelen és egészségtelen a 18 fokos fűtéskorlátozás a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint. Közleményükben azt írják, vannak MÁV-munkahelyek, ahol nehéz fizikai műszak végén zuhanyoznának a dolgozók, de a hideg miatt mostantól nem teszik, vagy ha mégis, azzal a megfázást kockáztatják.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is, akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz.”

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Meleg János, a VSZ elnöke szerint „az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül”. Ezért borítékolhatónak tartja, hogy sokan meg fognak betegedni, amivel a munkáltató is rosszul jár. Ráadásul szerinte a 18 fokos korlátozás azoknak a jogszabályoknak sem felel meg, amelyek előírják, hogy „a hőmérsékletnek a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését”.

Emellett technikai akadálya is van az intézkedés betartásának, mivel Meleg szerint a MÁV-munkahelyek nagy részét még indig kályhával, hősugárzóval fűtik.

A VSZ ezért levélben kéri Orbán Viktort, hogy a kormány vizsgálja felül a korlátozást, és kezdjen párbeszédet a kérdésről. „Szakszervezetünk az energiaválságot illetően megérti a kormányzat törekvéseit, de véleményünk szerint a megoldást nem a korábbi gyakorlatban már jól bevált és alkalmazott hőmérsékleti értékek csökkentése jelenti” - írják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.