Gyurcsány semennyire sem tartja felelősnek magát az ellenzéki vereségért, egy éven belül eladják az Apró-villát

POLITIKA
szeptember 27., 18:57
comments 52

A tavaszi választási vereség után kedd este a Partizánnak adott először interjút Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki még ma is úgy gondolja, hogy pártjának semmi felelőssége nincs a végeredményben.

Én hatalmas csalódással figyeltem azt, amit a jelölt (Márki-Zay Péter) csinált. Ő azt kérte, hogy mi ne nagyon mutassuk magunkat. Én nem bántam, hogy ezt kérte, őszintén szólva” - nyilatkozta.

Azt sem bánta meg, hogy a vereség estéjén nem állt ott Márki-Zay mögött. Dobrev Klárát pedig kifejezetten lebeszélték erről. Történelmi, politikai tévedésnek tartja, amit a miniszterelnök-jelölt szerepével elkövettek.

Gyurcsányt meglepte, hogy Márki-Zay Péter győzni tudott az előválasztáson, ugyanakkor azt látja, hogy a második forduló után az ellenzék folyamatosan csak támogatókat vesztett. Ezt a mai napi rejtélynek tartja, de szerinte a miniszterelnök-jelölt személyének kiválasztása ártott az ellenzéknek. Majd az előválasztásról azt mondta: „Minden mechnizmus arra jó, hogy a végén megnézzük, hogy eredményes vagy nem. Olyan eredményt hozott, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb veresége ennek az oldalnak. Akkor valami itt nem stimmel.”

Úgy látja, hogy Márki-Zay „drámai, kulturális, emberi, politikai hibákat vétett”, ami szerinte nagyrészt a felkészületlenségéből fakadt. Szerinte Dobrev Klárának nem volt köze ehhez a vereséghez, mert már a tévévitában megmondta Márki-Zaynak, hogy alkalmatlan.

Az ellenzéki együttműködés jövőjéről a DK elnöke azt mondta, a Fidesszel szemben biztosan egy ellenzéki blokknak kell felállnia, de „kár lenne tagadni, hogy a DK arra tör, hogy maga rendezze össze ezt a hat pártot valamilyen módon egy gravitációs pontként”. Arról, hogy személy szerint miért nem mondott le a sokadik ellenzéki vereség után, Gyurcsány Ferenc azt mondta, választásról választásra jobban szerepel a pártja. Valamint rossznak tartja a vég nélküli felelősségkeresést. Arra számít, hogy tavasszal, ahogy a Fidesz veszít a támogatottságából, nekik már másfél millió szavazójuk lesz.

Gyurcsány a negyedik kétharmad után is úgy látja, hogy csak választással szaban megpróbálni a rendszer leváltását, mert a másik lehetőség, hogy megindul a nép. „Ha megindul a nép, ott valami törni fog. Ott emberi és nemzeti tragédiák fognak jönni. Azt nem szabad akarni.”

Azért nincs benne az árnyékkormányban, mert nem akar kormánytag lenni, nincs ilyen ambíciója. Volt miniszterelnök, sokat tud a kormányzásról. A kancelláriaminiszter az elsőszámű hivatalnok. Ő nem akar hivatalnok lenni. Szerinte amit Dobrev Klára az árnyékkormányban képvisel, az a magyar jövő. A többi ellenzéki pártnak is adnának pozíciókat, de most nem kezdenének el árnyékminisztériumokat osztogatni.

A 2024-es önkormányzati választásról azt mondta, még nem eldöntött, hogy támogatják-e Karácsony Gergely főpolgármesteri újraindulását. Nemrég elmondta Karácsony Gergelynek a kritikáit. Ha lesz saját jelöltjük, akkor eldöntik, milyen módon juttatják érvényre az akaratukat, előválasztással vagy tárgyalással. Legkésőbb 2023 őszére ki kell alakulnia, kik indulnak el.

Gyurcsány legnagyobb bejelentése az volt, hogy egy éven belül eladják az Apró-villát. Persze nem a történeti örökség (a szemlőhegyi villát előbb a nyilasok, majd a kommunisták kobozták el a tulajdonosától, majd állami vezetőként Apró Antalnak, Dobrev Klára nagyapjának utalták ki) vagy a kritikák miatt akarnak rá apróhirdetést feladni. A költözés valódi oka az, hogy már csak hárman laknak benne, „a Klára, a Marci meg én. És ráadásul a Klára az idejének a felét Brüsszelben tölti, úgyhogy kóválygunk abban a hatalmas nagy házban. Hát mi a csudát csinálunk mi ott?”

61 évesen Gyurcsány Ferenc úgy érzi, hogy egy-két ciklust még végigcsinál, de konkrét dátumot nem tűzött ki. Bizonytalan, hogy megírja-e valaha az őszödi beszédben beígért „kurva jó könyveket a modern magyar baloldalról”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt