Meghalt Ipacs László, a VHK alapító dobosa

popzene
2022 szeptember 27., 16:13
comments 3

65 éves korában hajnalban meghalt Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek (VHK) egykori alapítója, dobosa – írta meg a 24 a család bejelentésére hivatkozva.

A csillagászként is ismert Grandpierre Atilla által vezetett, első aktív időszakában 1976-tól 2001-ig létezett, majd 2009-ban újjáalakult VHK sámánpunkot vagy mágikus népzenét játszott. Az első felállásban Grandpierre Attila (ének), Czakó Sándor (gitár), Ipacs László (dob), Pócs Tamás (basszusgitár) és Molnár György (szólógitár) játszott.

photo_camera A Vágtázó Halottkémek tagjai 1991-ben: Balatoni Endre (Boli), Sidoó Attila (Kisfidó), Soós Lajos (Szónusz), Grandpierre Atilla, Ipacs László, Németh László (Fritz). Koppenhága. Fotó: Grandpierre Atilla/Wikipedia (CC-BY-SA-3.0.)

A VHK 1987-től rendszeresen fellépett Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel, és a zenéjük olyan világsztárokra is hatott, mint Jello Biafra (Dead Kennedys). Itthon sokáig nem lehetett lemezük, azokat Németországban és az USA-ban adták ki. 1983-ban Bódy Gábor velük készítette el a Kutya éji dala című kultikus filmjét.

Ipacs a VHK első aktív időszakában, a 2001-es feloszlásig dobolt az együttesben, összesen 8 lemezen játszott. A zenekar korábbi meghatározó tagjai közül az üstdobos Balatoni Boli Endre 2012-ben, Németh László Fritz gitáros 2016-ban halt meg. (24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt