Szülők és tanárok követeltek jobb oktatást a ferencvárosi Bakáts téren

oktatás
2022 szeptember 27., 07:04

Ferencvárosi szülők és tanárok tiltakoztak kedd reggel a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola előtt.

photo_camera Fotó: Ács Dániel/444

Korrekt béreket, szabad tankönyvválasztást, oktatási minisztériumot és valódi tárgyalásokat követeltek a kormánytól.

photo_camera Fotó: Ács Dániel/444

Tudósítónk szerint öt iskola tanárai vettek részt a megmozduláson, különösen sokan jöttek a Molnár Ferenc Általános Iskolából. Ők mindnyájan sztrájkoltak az első órában.

photo_camera Fotó: Ács Dániel/444

A pedagógusok, szülők és diákok hónapok óta tiltakoznak a jobb oktatásért, október 5-re pedig országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az év elején elfogadott rendelet jelentősen szűkítette a sztrájk kereteit, például ugyanúgy meg kell tartani a tanórák egy részét, mintha nem lenne munkabeszüntetés.

Itt is felcsendült a pedagógusokért tartott tiltakozások nem hivatalos himnusza, a “Mi vagyunk a Grund”:

link Forrás

Az elmúlt hetekben sok tanár csatlakozott a polgári engedetlenségi mozgalomhoz, amelynek lényege, hogy a csatlakozó iskolákban rendszeresen, heti egy-egy napon nem tart órát a tantestület egy része. Ez hivatalosan nem törvényes formája a tiltakozásnak, a tankerületek fenyegetéssel reagáltak.

A ferencvárosi Molnár Ferenc Általános Iskola tanárainak nyilatkozata:

Mi, a Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola alulírott tanárai, dolgozói a mai napon, 2022. szeptember 27-én polgári engedetlenség eszközével éltünk, melynek értelmében nem vettük fel a munkát. E döntésünket szabad akaratukból, a vezetőség egyértelmű utasítása ellenére hoztuk meg, mert úgy érezzük nem maradt más eszközünk, mellyel felhívhatnánk a figyelmet a magyar pedagógusok helyzetének tarthatatlanságára, és az oktatás színvonalának emeléséért tett erőfeszítéseink kilátástalanságára.
Akciónkat 2022. október 5-én folytatjuk, reggel 7:30 és 7:45 között élőlánccal az iskola
épülete körül.

Budapest, 2022. szeptember 27.

Steiger Péter
Szatmári Csaba
Szita-Patty Judit
Báthory Mária
Csordás Noémi
Gyurka Adrienn
Hegedüs György
Ivanics Kitti
Jakab István
Kárpáti Bianka
Krivickij Alexa
Lukács Mónika
Nagy Csilla
Pauleczki-Varga Anita
Repka-Stadler Petra

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.