Tompa Andrea: „Vilmányi Benett nagyon jól, szépen, okosan tette, amit tett. Civil kurázsinak hívják”

KULTÚRA
2022 szeptember 27., 08:45
comments 6

Tompa Andrea író, kritikus teljesen egyetért azzal, hogy Vilmányi Benett visszautasította a Junior Prima díjat, miután szóltak neki, hogy ne politizáljon a köszönőbeszédében, és beszédét Sárosdi Lilla, illetve Sodró Eliza korábbi megszólalásaihoz hasonlította.

„Vilmányi Benett nagyon jól, szépen, okosan tette, amit tett. Civil kurázsinak hívják. Visszautasított egy díjat magán a díjátadón, amikor kiderült, hogy nem beszélhet arról, amiről szeretne. (...) Egy független díj nem engedhet meg magának ilyet – nem mondhatja meg, hogy a díjazott miről beszélhet. Gesztusával rámutatott a díj mögött húzódó láthatatlan, de jelenlévő hatalmi struktúrákra”

- írta Tompa Andrea a Facebook oldalán. Ő maga a Színikritikusok díját adományozó szervezet vezetője volt évekig, és sosem szabtak semmilyen beszédre vonatkozó feltételt a díjazottnak. Előfordult, hogy a nyertes kritizálta a díjat támogató fővárost, és az eset után nem kaptak több pénzt a fővárostól, de „nem bánták”. Ő maga íróként a Márai-díj átvételekor politizált 2015-ben, „ki is vágta a közmédia, lett kis botrány belőle,” idézte fel.

Tompa Andrea
photo_camera Tompa Andrea Fotó: Stefan Klüter/Suhrkamp Verlag

Tompa szerint a színész döntését kritizáló kollégái tévedésben vannak afelől, hogy miben áll egy díj függetlensége. Hétfőn ugyanis 25 korábbi Junior Prima díjas színész közleményt adott ki, amiben azt írták, Vilmányo a döntésével „nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be”, hanem a rá voksoló színészeknek, zsűritagoknak és azoknak, akik megkaphatták volna helyette a díjat, és át is vették volna. Mint rámutat:

„A díj attól független, hogy független. Hogy a díjazott azt beszél, amit akar. A díj pedig KIBÍRJA, MERT FÜGGETLEN. A díj függetlenségét nem a díjazottak beszéde tartja tiszteletben (ahogy a Vilmányi gesztusát bíráló kollégái írják tévesen), hanem egy olyan konszenzus, amely a díjat körülveszi. Egy független díj mindent ki kell bírjon. És függetlenségére kínosan kell ügyelnie.”

Az író szerint a civil kurázsi nagyon hiányzik ma a társadalomból, szükség lenne rá, mert „a világ töréseire, morális állapotára mutat rá”. De aki gyakorolja, az „támadásnak, megvetésnek, médiacincálásnak, politikai retorziónak, sőt, kollégái dühének” teszi ki magát, „akik viszont a hallgatást, megalkuvást, megfelelési kényszert gyakorolják”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.