Vilmányi Benett visszautasította a Junior Prima díjat, miután szóltak neki, hogy ne politizáljon a beszédében

KULTÚRA
2022 szeptember 22., 07:45
comments 14

A Színház Online beszámolója szerint a színész „megköszönte az elismerést, de személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a díjat”. A Telexnek azt mondta, eredetileg nem tervezte visszautasítani a Junior Prima díjat, de mégis így tett, miután elmondása szerint a díjátadóra érkezése után egyből odamentek hozzá, és nyomatékosan megkérték, hogy ne politizáljon a beszédében. Vilmányi szerint nehezen lehet politikamentesen fogalmazni, bármilyen művészetről legyen is szó. És miután ő volt az első, akit szólították, ideje sem volt lehiggadni, ezért egy dühös hangvételű beszédet mondott. Arról beszélt, hogy a politika és a kultúra összetartozik, majd közölte, hogy lemond a díjról, még úgy is, hogy egyébként nagyon kevés pénzért dolgozik.

photo_camera Vilmányi Benett Carly Wijs Mi és ők című drámájának próbáján a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban 2018. szeptember 25-én
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az nem derült ki, ki kérte arra, hogy beszéde legyen politikamentes, mindenesetre a hattagú zsűriben a következők ültek: Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Oberfrank Pál színész-rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.