A láger, mint a hit, egy teljesebb univerzum érzékelése

irodalom
2022 szeptember 28., 07:48

Az év egyik váratlan irodalmi meglepetése - és számomra legnagyobb olvasmányélménye - Visky András Kolozsváron élő író, költő, dramaturg nemrég megjelent Kitelepítés című regénye, melyben saját családja történetét dolgozta fel. Annak is elsősorban azt a fejezetét, amikor a kommunista Romániában apja bebörtönzését követően anyját és mind a hét gyermekét „déósnak” bélyegezték (D.O., domicilie obligatoru, vagyis kényszerlakhely), és a velük élő fiatal nővel együtt kitelepítették őket a Duna-deltába, a szovjet mintára létrehozott gulágra. Bár a könyv megtörtént eseményeket ír le, valós dokumentumokra támaszkodik, a szereplők mind létező személyek (vagy azok voltak), az elbeszélő pedig maga a kisgyermek Visky András egy-kétéves korától kezdve, a szerző ragaszkodik hozzá, hogy ez nem memoár és nem dokumentumregény.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.