A láger, mint a hit, egy teljesebb univerzum érzékelése

Lezárt tartalom a Kör tagjainak irodalom
2022 szeptember 28., 7:48

Az év egyik váratlan irodalmi meglepetése - és számomra legnagyobb olvasmányélménye - Visky András Kolozsváron élő író, költő, dramaturg nemrég megjelent Kitelepítés című regénye, melyben saját családja történetét dolgozta fel. Annak is elsősorban azt a fejezetét, amikor a kommunista Romániában apja bebörtönzését követően anyját és mind a hét gyermekét „déósnak” bélyegezték (D.O., domicilie obligatoru, vagyis kényszerlakhely), és a velük élő fiatal nővel együtt kitelepítették őket a Duna-deltába, a szovjet mintára létrehozott gulágra. Bár a könyv megtörtént eseményeket ír le, valós dokumentumokra támaszkodik, a szereplők mind létező személyek (vagy azok voltak), az elbeszélő pedig maga a kisgyermek Visky András egy-kétéves korától kezdve, a szerző ragaszkodik hozzá, hogy ez nem memoár és nem dokumentumregény.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt