Engedélyeztetnének egy új gyógyszert, amely lassította az Alzheimer előrehaladását

TUDOMÁNY
szeptember 28., 5:09

Egy klinikai vizsgálat szerint egy új Alzheimer-kór elleni gyógyszer lassította a betegség előrehaladásának tüneteit, emiatt a gyógyszert közösen fejlesztő Eisai és a Biogen most a hatósági engedélyezést kérelmezi.

A két vállalat kedden közölte, hogy a vizsgálatok bebizonyították, hogy egy monoklonális antitest kezelés a betegség korai szakaszában lévő betegeknél 27 százalékkal csökkentette a kognitív hanyatlás ütemét azokhoz képest, akik placebót kaptak.

photo_camera Fotó: TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP

A Financial Times azt írja, a friss klinikai vizsgálat eredményei most reményt adnak közel 50 millió alzheimer-betegnek, hogy végre előrelépés történik a betegséget lassító kezelések utáni kutatásban.

Az Eisai és a Biogen által közösen kifejlesztett gyógyszer csökkentette a béta-amiloidként ismert plakkok felhalmozódását az agyban. A tudósok már három évtizede próbálják bizonyítani az amiloid-hipotézist, vagyis azt, hogy az agyban lerakódó és egymáshoz kötődő mérgező amiloid-csomók az Alzheimer-kór elsődleges okozói.

A Biogen hasonló elven működő és tavaly bevezetett gyógyszere sikertelen volt és növelte a kételyeket az amiloid-hipotézissel kapcsolatban, de az Eisai szerint a mostani klinikai vizsgálat eredményei „mérföldkőnek” számítanak, és igenis igazolják az amiloid-elméletet.

A tudósok szerint ez volt az első olyan kezelés, amely előnyöket mutatott a kognitív hanyatlás lassítása szempontjából, de közben azért azt is jelezték, hogy érdemes egyelőre óvatosan értelmezni az eredményeket. Közel 1800 beteg kapott 18 hónapon keresztül lecanemabot, vagyis monoklonális antitest kezelést, a klinikai vizsgálat során, amely azt is kimutatta, hogy a gyógyszernek lehetnek veszélyes mellékhatásai is.

Az eredményeket novemberben mutatják be egy Alzheimer-konferencián, a vizsgálat eredényeit pedig egy orvosi folyóiratban publikálják majd. Az Eisai közölte, hogy az Egyesült Államokban, Japánban és Európában is megpróbálják engedélyeztetni az új gyógyszert. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt