Mégiscsak 18 fok lesz a jegybankban

gazdaság
2022 szeptember 28., 7:35
comments 12

Egy kormányrendelet szerint az energiaválság miatt minden közintézményt maximum 18 fokra lehet felfűteni, de az alaptörvénynek köszönhetően ez alól kivételt képzett a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Tegnap azonban az MNB igazgatósága elfogadott egy energiahatékonysági- és takarékossági programot, amely értelmében mégis 18 fokban maximalizálnák a hőmérsékletet.

„A mai napon elfogadott komplex, energiahatékonysági- és takarékossági programmal pedig a MNB a belső működésében is fenntartható kíván lenni. Ennek keretében az épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximalizálja, csökkenti az épületek diszkivilágítását és lépéseket tesz az ún. „szürke víz” hasznosítására, valamint a használati melegvíz hőmérsékletének csökkentésére” - írja az MNB közleményében.

Emellett írnak arról is, hogy a program keretében a jegybank további napelemek telepítését is megkezdi annak érdekében, hogy az MNB Budai Központ épületének fűtési rendszerét függetlenítse a földgáz felhasználásától.

Az MNB eddig azért képzett kivételt a kivételek (általános iskolák, kórházak, szociális intézmények) között, mert az MNB szervezeti, működési és gazdálkodási függetlenségét az Alaptörvény és a jegybanktörvény biztosítja, és a függetlenségük kiterjed arra, hogy az MNB „valamint szerveinek tagjai a törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat sem a Kormánytól, más szervezettől, vagy politikai párttól”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt